Search

L’ecòleg Josep Peñuelas, primer català a guanyar el Premi Ramon Margalef d’Ecologia

L'investigador del CSIC al CREAF, Josep Peñuelas, guardonat amb el Premi Ramon Margalef 2016
L'investigador del CSIC al CREAF, Josep Peñuelas, guardonat amb el Premi Ramon Margalef 2016

El jurat el premia el científic del CREAF en considerar-lo un dels millors investigadors del món, i dels més citats, en el camps de l’ecologia i del medi ambient. La Generalitat va crear el premi l’any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef, considerat un dels màxims exponents de l’ecologia a escala mundial.

L'investigador del CSIC al CREAF, Josep Peñuelas, guardonat amb el Premi Ramon Margalef 2016
L’investigador del CSIC al CREAF, Josep Peñuelas, guardonat amb el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016

El doctor Josep Peñuelas és professor d’investigació del CSIC al CREAF, on dirigeix el grup d’Ecologia Global. Actualment treballa en diferents camps d’estudi: des de l’ecofisiologia vegetal, a sensors remots, canvi global, canvi climàtic, contaminació atmosfèrica, emissions biogèniques de compostos orgànics volàtils o funcionament i estructura dels ecosistemes vegetals terrestres.

Una recerca multidisciplinar

Alguns dels resultats més interessants de la recerca de Peñuelas, publicats en diversos centenars d’articles i alguns llibres, són el descobriment de mecanismes ecofisiològics relacionats amb l’ús del carboni i l’oxigen que ajuden a explicar la distribució de les espècies; el desenvolupament de tècniques de sensors remots, cada cop més emprats, per establir el funcionament de les plantes i dels ecosistemes; la troballa de proves reals d’interaccions entre el canvi global, el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica amb l’estructura i el funcionament dels ecosistemes terrestres; l’estudi de la bioquímica i l’aplicació de la metabolòmica –l’estudi sistemàtic de les empremtes químiques úniques que deixen processos cel·lulars específics en la funció ecològica– i els efectes de l’emissió de compostos orgànics volàtils per plantes i ecosistemes. El seu treball inclou aspectes observacionals, instrumentals i teòrics, i ha pogut fer connexions entre diferents àrees de recerca.

La Generalitat va crear el Premi Ramon Margalef d’Ecologia l’any 2004 per reconèixer aquelles persones d’arreu del món que s’han distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. El guardó honora la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l’ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.

Lliurament del premi a la tardor

En edicions anteriors, han estat premiats els científics Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly, Paul Ehrlich, Simon Levin, Juan Carlos Castilla, Daniel Simberloff, Sallie Chisholm, David Tilman i, l’any passat, Robert E. Ricklefs. Josep Peñuelas recollirà el Premi Ramon Margalef d’Ecologia 2016 en el transcurs d’una cerimònia al Palau de la Generalitat, a Barcelona, aquesta tardor.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia