Search

Les vinyes ecològiques tenen més biodiversitat que les convencionals

Vinyes_Siurana
Vinyes_Siurana

Reduir l’ús de productes químics i un entorn natural ben conservat incrementen la biodiversitat de les vinyes del Priorat. Així ho demostra un estudi on ha participat l’investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers i investigador associat al CREAF, Constantí Stefanescu. Els resultats revelen que els cultius ecològics afavoreixen especialment les plantes i les papallones diürnes.

Vinyes_Siurana
Vinyes a la conca del riu Siurana. Autor: Eduard Pla.

Una investigació publicada a la revista Agriculture, Ecosystems and Enviroment constata que les vinyes conreades amb agricultura estrictament ecològica acullen una diversitat d’espècies més elevada que les conreades de forma convencional. L’estudi, en el qual ha participat l’investigador del Museu de Ciències Naturals de Granollers i investigador associat al CREAF, Constantí Stefanescu, demostra que l’agricultura ecològica beneficia especialment la biodiversitat de plantes i de papallones diürnes. En canvi, als ocells no els afecta tant perquè es mouen per territoris més amplis que la zona analitzada.

L’estudi va consistir en inventariar la riquesa de plantes, papallones i ocells de 20 vinyes de la comarca tarragonina del Priorat. En total es van catalogar 168 espècies de plantes, 47 espècies de papallones diürnes, 242 espècies de papallones nocturnes i 33 espècies d’ocells.

El clima i l’entorn natural potencien la biodiversitat del Priorat

La investigació va ser encarregada per la Denominació d’Origen Qualificada Priorat (DOQ Priorat) i posa de relleu que les vinyes d’aquesta regió són un gran reservori de biodiversitat. Segons els investigadors això és degut a que aquestes vinyes viuen en un entorn mediterrani i amb una baixa densitat de zones urbanes. A més, es diferencien de la resta de vinyes per estar  cultivades en pendents, sense terrasses, i envoltades d’espais no cultivats que potencien encara més la riquesa d’espècies. L’estudi també ha comptat amb el suport del Parc Natural del Montsant.

Per a més informació podeu llegir l’entrada del Museu de Ciències Naturals de Granollers.

 

ARTICLE

Puig-Montserrat X., Stefanescu C., Torre I., Palet J., Fàbregas E., Dantart J., Arrizabalaga A. & Flaquer, C. (2017). “Effects of organic and conventional crop management on vineyard biodiversity”. Agriculture, Ecosystems & Environment 243, 19-26. DOI: 10.1016/j.agee.2017.04.005

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya. Imatge: Conselleria Recerca i Universitats
Notícies
CREAF

El CREAF s’incorpora al primer Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, per continuar impulsant una ciència transformadora 

El passat 13 de març es va celebrar el Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, a on s’incorpora la nostra Coordinadora de filantropia i aliances estratègiques, l’Alicia Cardona Barreña, anomenada membre per la Institució CERCA.

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Cada vegada és més crític tenir en compte el concepte de resiliència del bosc, entesa com la capacitat d'assimilar pressions i canvis i d'adaptar-se, tot mantenint les funcions essencials. Imatge: CIHEAM Saragossa.
Notícies
Adriana Clivillé

Avaluar la resiliència del bosc mediterrani i actuar en conseqüència, focus d’un curs del CREAF i CIHEAM Saragossa

Els episodis de sequera, incendis i plagues conseqüència del canvi climàtic són una amenaça per al bosc de clima mediterrani, que s’afegeix a la constant acció humana vinculada tant a l’activitat sòcio economica com a l’oci. En aquest context cada vegada és més crític tenir en compte el concepte de resiliència del bosc.

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia