Search

L’escalfament global provocarà pèrdues en la producció d’arròs

Camp d'arròs. Font: Pixabay
Camp d'arròs. Font: Pixabay

Josep Peñuelas dirigeix un estudi que afirma que l’escalfament global del planeta conduirà cap a una menor producció d’arròs i que cal aplicar aviat mesures d’adaptació. 

Camp d'arròs. Font: Pixabay
Camp d’arròs. Font: Pixabay

L’arròs és l’aliment bàsic per més del 50% de la població humana. Per això, estudiar com variarà la seva producció sota un escenari d’escalfament global és tant necessari per a mantenir la seguretat alimentària mundial. Ara un estudi, publicat a la revista Nature Plants i dirigit per l’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas, ha analitzat la sensibilitat dels cultius d’arròs a l’augment de la temperatura.

“El nostre estudi suggereix que sense una adaptació efectiva a l’escalfament global i sense millores genètiques dels cultius, és molt probable que hi hagi pèrdues en la producció d’arròs”, apunta Josep Peñuelas. I afegeix que “la reducció de la producció d’arròs global se situaria al voltant del 8% per cada grau que augmenti la temperatura, segons els models en els que ens fixem”. I aquesta estimació és fins i tot més preocupant que la va fer l’Institut Internacional d’Investigació sobre Polítiques Alimentàries, que la situava entre el 4 i el 6%.

“Cal que tinguem polítiques més adequades en un futur proper, ja que els estudis i mètodes d’adaptació al canvi climàtic, i la seva posterior implementació, requereixen un temps considerable”, conclou Peñuelas.

ARTICLE

Zhao, C., Peñuelas, J., et al. (2016). “Plausible rice yield losses under future climate warming”. Nature Plants. Volume 3, Artcile number 16202. DOI: 10.1038/nplants.2016.202

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia