L’escalfament global provocarà pèrdues en la producció d’arròs

3 d'abril 2017

Josep Peñuelas dirigeix un estudi que afirma que l’escalfament global del planeta conduirà cap a una menor producció d’arròs i que cal aplicar aviat mesures d’adaptació. 

Camp d'arròs. Font: Pixabay

Camp d’arròs. Font: Pixabay

L’arròs és l’aliment bàsic per més del 50% de la població humana. Per això, estudiar com variarà la seva producció sota un escenari d’escalfament global és tant necessari per a mantenir la seguretat alimentària mundial. Ara un estudi, publicat a la revista Nature Plants i dirigit per l’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas, ha analitzat la sensibilitat dels cultius d’arròs a l’augment de la temperatura.

“El nostre estudi suggereix que sense una adaptació efectiva a l’escalfament global i sense millores genètiques dels cultius, és molt probable que hi hagi pèrdues en la producció d’arròs”, apunta Josep Peñuelas. I afegeix que “la reducció de la producció d’arròs global se situaria al voltant del 8% per cada grau que augmenti la temperatura, segons els models en els que ens fixem”. I aquesta estimació és fins i tot més preocupant que la va fer l’Institut Internacional d’Investigació sobre Polítiques Alimentàries, que la situava entre el 4 i el 6%.

“Cal que tinguem polítiques més adequades en un futur proper, ja que els estudis i mètodes d’adaptació al canvi climàtic, i la seva posterior implementació, requereixen un temps considerable”, conclou Peñuelas.

ARTICLE

Zhao, C., Peñuelas, J., et al. (2016). “Plausible rice yield losses under future climate warming”. Nature Plants. Volume 3, Artcile number 16202. DOI: 10.1038/nplants.2016.202

, , , , , , ,

CREAF
El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
El CREAF participa en la iniciativa mundial GEO WEEK a Washington
23 d'octubre 2017Verónica Couto Antelo
El cultiu conjunt de quatre farratgeres afavoreix la supressió de males herbes
19 d'octubre 2017Albert Naya i Díaz
L’augment de temperatura amenaça la producció agrícola mundial
16 d'octubre 2017Albert Naya i Díaz
El CREAF i la UAB guanyen el segon lloc d’una Hackaton promoguda per INSPIRE
10 d'octubre 2017Anna Ramon Revilla
,
Disponible el primer vídeo CREAF Talks amb Steven W.Running
6 d'octubre 2017CREAF

Follow CREAF on: