L’extracció de biomassa pot reduir els incendis forestals

7 d'abril 2016

Un estudi conjunt entre el CREAF, el CTFC, el CSIC i la UAB revel·la que extreure biomassa forestal pot ser una bona font d’energia renovable alhora que permet millorar les estratègies de prevenció d’incendis. Tot això en un context on el canvi climàtic i d’usos del sòl està afavorint l’expansió dels boscos mediterranis.

Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC

Imatge d’un bosc en ple procés d’extracció de fusta. Autor: CTFC

L’estudi, publicat a Ecosystems i en el que hi han participat els investigadors del CREAF Adrián Regos, Nuria Aquilué, Javier Retana i Lluís Brotons, destaca l’extracció de biomassa forestal com un mètode que, a més de reduir els efectes dels incendis, es pot compaginar amb l’ús d’aquesta energia renovable, aportar beneficis econòmics i facilitar la gestió forestal.

Segons Regos, autor principal de l’article, la superfície cremada d’un bosc es podria veure reduïda en un 60% si l’extracció de biomassa segueix una estratègia adequada. Això no només aportaria beneficis directes sobre la zona en qüestió sinó que facilitaria molt les tasques d’extinció d’incendis i en reduirien el seu cost.

Podeu llegir més a l’entrada que han fet al blog del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya.

 

ARTICLE
Regos A., Aquilué, N., López, I., Codina, M., Retana, J., Brotons L. Synergies Between Forest Biomass Extraction for Bioenergy and Fire Suppression in Mediterranean Ecosystems: Insights from a Storyline-and-Simulation Approach. (2016) Ecosystems. DOI: 10.1007/s10021-016-9968-z

, , , , , , , , , , , , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
Els resultats essencials de la COP26
10 de novembre 2021CREAF
Disponible el nou Laboratori Forestal Català
8 de novembre 2021CREAF
Les mesures d’adaptació que es prenen arreu del món no redueixen el risc que comporta el canvi climàtic per a la humanitat
5 de novembre 2021Anna Ramon Revilla
Els colors de tardor s’han fet esperar
4 de novembre 2021Gerard Gaya
El CREAF et convida a experimentar amb la natura dintre i fora de l’aula
4 de novembre 2021Florencia Florido

Follow CREAF on: