L’Olga Margalef, entre les 15 científiques comunicadores seleccionades per ‘El Periódico’

12 de març 2018

El diari ha seleccionat una quinzena de científiques iberoamericanes per a que escriguin periòdicament al mitjà i així potenciar la participació de les dones en el debat públic científic.

periodicoblog

La geòloga del CREAF Olga Margalef és una de les quinze dones seleccionades per El Periódico per a formar part de la nova Xarxa de Científiques Comunicadores, iniciada el 8 de març coincidint amb el Dia Internacional de les Dones. Aquesta iniciativa, que compta amb la col·laboració de la Fundació Dr. Antoni Esteve, pretén potenciar la participació de les dones investigadores en el debat públic, incrementant la seva presència a la premsa.

De fet, només una quarta part de les notícies sobre ciència van signades per dones als mitjans espanyols. I mentre que el 40% del personal investigador dels centres de recerca són dones, només representen el 20% de les fonts citades a les notícies.

Les integrants de la xarxa

La Xarxa de Científiques Comunicadores la formen investigadores de l’àmbit iberoamericà, de comprovada solvència acadèmica i talent divulgador, especialitzades en ciència, tecnologia, salut i medi ambient. Aquests són els perfils del nucli inicial de la Xarxa:

 • Isabelle Anguelovski, experta en planificació urbana i ecologia política de l’Institut de Ciència i Tecnologies Ambientals (Barcelona)
 • Brigitte Baptiste, directora del Instituto de Investigación de Recursos Biológicos Alexander von Humboldt (Bogotá)
 • Olga Barbosa, Professora Associada del Instituto de Ciencias Ambientales y Evolutivas de la Universidad Austral de Chile, Investigadora del Instituto de Ecología y Biodiversidad (IEB-Chile), Presidenta de la Sociedad de Ecología de Chile (SOCECOL) (Valdivia)
 • Carme Borrell, experta en salut pública de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Barcelona)
 • Wanda Díaz Merced, astrònoma del South African Astronomical Observatory (Cape Town)
 • Clara Florensa, historiadora de la ciència del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona, professora titular de les Escoles Universitàries Gimbernat (Barcelona)
 • Marta Macho Stadler, professora de geometria y topologia de la Universitat del País Basc (Leioa)
 • Olga Margalef, geòloga del CREAF (Barcelona)
 • Susana Martínez-Conde, neurocientífica i professora de la State University of New York (Nueva York)
 • Adela Muñoz Páez, professora de química inorgànica de la Universitat de Sevilla (Sevilla)
 • Montserrat Rabassa, experta en nutrició del Centro Cochrane Iberoamericano i del servei d’epidemiologia clínica i salut pública de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona).
 • Vera Sacristán, professora de matemàtica aplicada de la Universitat Politècnica de Catalunya i directora del Observatori del Sistema Universitari (Barcelona)
 • Inés Sánchez de Madariaga, professora d’urbanisme i ordenació del territori de la Universidad Politécnica de Madrid (Madrid)
 • Carme Torras, investigadora en robòtica i Intel·ligencia Artificial del Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC-UPC (Barcelona)
 • Carme Valls, directora del programa Dones, Salut i Qualitat de Vida de CAPS. (Cente d’Analisis i Programes Sanitaris)

Aquí podeu llegir l’article de presentació de la Xarxa que ha escrit en Michele Catanzaro.

, , , , , , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
,
L’Andrea Duane, protagonista de la secció ‘Mujeres que salvan la tierra’ de La Vanguardia
6 d'agost 2020Verónica Couto Antelo
,
Els estudis d’aus innovadores del ‘Sol Lab’ s’expliquen a The New York Times
5 de maig 2020Verónica Couto Antelo
El CREAF posa el seu granet de sorra per combatre el coronavirus
30 de març 2020Verónica Couto Antelo
En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia
19 de febrer 2020Verónica Couto Antelo
,
Annelies Broekman parla sobre la relació entre el temporal Gloria i el canvi climàtic al ‘Tot es mou’ de TV3
28 de gener 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: