Mesurar la biodiversitat de l’agricultura europea, objectiu de FRAMEwork

16 de febrer 2021

El compromís que l’agricultura té envers la biodiversitat és el fil conductor de FRAMEwork, un projecte H2020 de recerca científica al qual des del CREAF aportem especialització en ciència ciutadana i en estandarització de dades. L’objectiu de la proposta és innovar al sector agrícola a Europa i, per això, hi intervenen instituts de recerca d’Alemanya, Àustria, Dinamarca, Espanya, Estònia, França, Gran Bretanya, Holanda, Luxemburg i Txèquia.

Mesurar la biodiversitat de l’agricultura europea, objectiu de FRAMEwork

Des del CREAF aportem especialització en ciència ciutadana i estandarització de dades a FRAMEwork, una recerca que gira en torn al compromís que l’agricultura té amb la biodiversitat. Imatge: Domini públic.

FRAMEwork parteix de la iniciativa dels clústers d’agricultura aplicada amb èxit al Regne Unit, a partir de la qual vol crear grups de pagesos especialistes en diferents sistemes de cultiu a Europa, vinculats a un observatori ciutadà i a un centre d’informació. D’aquesta manera es vol facilitar la recopilació i intercanvi d’informació de qualitat i competent sobre biodiversitat i pràctica agrícola.

La seva contribució científica s’orienta a obtenir els següents resultats:

  1. Entendre els factors que impulsen el canvi de la biodiversitat a l’entorn agrícola.
  2. Seleccionar les millors pràctiques de gestió sensible a la biodiversitat per part dels pagesos, en funció de les seves necessitats locals.
  3. Obtenir i validar mètodes de selecció, seguiment i avaluació de la biodiversitat.
  4. Disposar d’incentius públics i privats per fomentar l’agricultura com un bé públic.

 “Des del CREAF garantim que la informació generada respongui a un format transparent, estigui ben documentada, sigui accessible, es pugui utilitzar, sigui interoperable i de fàcil ús i també que es pugui reaprofitar”, explica l’investigador Joan Masó, que s’hi involucra conjuntament amb les investigadores Cristina Domingo i Alaitz Zabala. Aquesta especialitat en interoperatibilitat de dades amb ciència ciutadana està vinculada amb la que Joan Masó du a terme per a l’Open Geospatial Consortium des de uns 15 anys, per garantir els estàndards que permeten compartir i combinar dades.

Com evoluciona la biodiversitat

“La intenció final és trobar maneres fàcils de medir l’evolució de la biodiversitat”, aclareix Joan Masó. “Des del CREAF hem treballat amb indicadors d’Objectius de Desenvolupament Sostenible i biodiversitat per al projecte ECOPotential i, per tant, aquest és un antecedent que ens ajudarà”.

El projecte també vol intensificar la conscienciació i la comprensió de la biodiversitat entre els diversos agents implicats. A més, permetrà avaluar el rendiment econòmic i mediambiental, proporcionant una eina digital de seguiment permanent a l’observatori ciutadà i el centre d’informació.

FRAMEwork és innovador en la forma en que aplica la normativa de la Unió Europea pel que fa a l’ètica, la protecció de dades i del gènere.

, , , , , ,

Periodista amb interès en la comunicació i el màrqueting digital, fils conductors de la meva experiència en estratègies de comunicació corporativa, creació de continguts, gestió de xarxes socials i campanyes, gabinet de premsa, formació de portaveu, comunicació de crisi i reputació i marca. M'he involucrat en iniciatives de divulgació sobre el medi natural, les energies renovables, la tecnologia, el territori i la seva gestió amb criteris ambientals per a empreses, univeristats, administració pública i consultoria.
Articles relacionats
L’excessiva fertilització de conreus de blat amb nitrogen pot explicar l’alta prevalença de la malaltia de celiaquia
4 de març 2021Adriana Clivillé
Alaitz Zabala, una ambientòloga captivada pels sistemes d’informació geogràfica
3 de març 2021Adriana Clivillé
El CREAF vol despertar el cuquet de la recerca als joves amb un nou programa de beques d’estiu
1 de març 2021CREAF
L’eruga del boix és present a 185 municipis i 21 comarques de Catalunya
1 de març 2021CREAF
,
L’AMB aposta pels prats florits en la seva xarxa de parcs per afavorir la biodiversitat
25 de febrer 2021Pau Guzmán

Follow CREAF on: