Search

El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtos limitats per l’aigua

El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua. Imatge: Wikipedia Commons
El model MEDFATE ajuda a entendre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua. Imatge: Wikipedia Commons

Un nou estudi fet amb el model de simulació forestal MEDFATE permet interpretar l’efecte de la barreja d’espècies vegetals i les seves interaccions pel que fa a l’ús de l’aigua i l’estrès per sequera.

Amb l’aplicació MEDFATE es constata que els trets més rellevants per entendre-ho són de caràcter hidràulic i les diferències d’alçada, si bé l’índex d’àrea foliar del bosc o l’aridesa climàtica poden modular també els efectes de la barreja. Gràcies a la nova eina, s’han avaluat boscos dominats per alzina i 8 espècies co-ocurrents, amb un enfocament molt orientat en la hidràulica de les plantes i amb dades de 186 parcel·les d’inventari forestal mixt.

Els estudis realitzats fins ara demostraven una complexa varietat de respostes de les diverses espècies sobre l’ús de l’aigua i l’estrès per sequera. Ara bé, el cost de replicar els estudis empírics limita avançar en el coneixement concret del funcionament dels boscos mixtos en aquest àmbit. Per tant, l’ús de models com MEDFATE són un complement útil per entende l’efecte de la composició d’espècies sobre el funcionament i la dinàmica dels boscos mixtes limitats per l’aigua.

Els resultats obtinguts s’expliquen a l’estudi Unravelling the effect of species mixing on water use and drought stress in Mediterranean forests: a modelling approach, que s’ha publicat a Agricultural and Forest Meteorology sota la coordinació i lideratge de Miquel De Cáceres, investigador del CTFC, i en què han participat els investigadors del CREAF Victor Granda, Jordi Martínez-Vilalta, Maurizio Mencuccini i Rafael Poyatos.

Més informació sobre el model de simulació forestal MEDFATE.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Embassament de la Llosa del cavall al 17,50% de la seva capacitat. Imatge Bernat Moreno @lasequeradel22.
Notícies
Veronica Couto Antelo

“Les sequeres es gestionen quan no hi ha emergència”

Catalunya ha arribat a l’emergència per sequera. Tot i això, es parla molt de les restriccions i molt poc del rerefons que ens ha portat a aquesta situació i de la transició hidrològica que necessitem.

Espècie Pinus Uncinata, una de les espècies d'arbres que inclou l'estudi. Lloc: Pedraforca, Catalunya. Autoria: Laia andreu-Hayles.
Notícies
Angela Justamante

L’aire a Europa és el més sec dels últims 400 anys

Una recerca publicada a Nature Geoscience, en la qual ha participat la Universitat de Barcelona i el CREAF, demostra que des de principis del segle XXI, l’aire de gran part d’Europa s’ha tornat més sec que en qualsevol període anterior, i que aquesta tendència continua. Les regions més afectades es troben a la regió occidental.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia