,

Neix InvaNET, la xarxa estatal d’investigació sobre espècies invasores

17 de juny 2020

El CREAF i altres nou entitats de recerca conformen la nova ‘Red Temática sobre Invasiones Biológicas’ (InvaNET). Una xarxa coordinada per la Universitat de Girona que vol recopilar i posar a punt la informació que existeix a nivell estatal sobre les espècies exòtiques actuals i potencials per tal d’incidir en la seva prevenció i control.

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que va arribar al 2010 des de França i s'ha estès gairebé per tot el nord de la Península. Crèdit: Domini Públic.

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que va arribar al 2010 des de França i s’ha estès gairebé per tot el nord de la Península. Crèdit: Domini Públic.

La xarxa d’investigació InvaNET s’ha creat aquest any 2020 i entre els seus objectius principals cal destacar la recopilació de totes les espècies invasores que es troben a l’estat espanyol, mitjançant un escaneig d’horitzó (horizon scanning), i recollir la bibliografia existent sobre la gestió que necessiten. Aquest coneixement serà traslladat als òrgans que s’encarreguen del seu control i erradicació (als casos en que encara és possible) .

Un altre objectiu d’aquesta xarxa és fer arribar els resultats de la seva recerca a la societat en general, i especialment a determinats col·lectius socials i professionals que poden incidir més en el control de les espècies exòtiques, com els viveristes o els pescadors esportius. Així mateix, un dels objectius bàsics de la xarxa serà potenciar la col·laboració entre els principals equips de recerca de l’estat en invasions biològiques que integren aquesta xarxa, afavorint l’intercanvi de coneixement i experiències entre ells i amb altres equips europeus.

Pàgina principal del web d'invaNET.

Pàgina principal del web d’invaNET.

Les i els representants dels diversos equips que hi participen es poden trobar a l’apartat corresponent de la pàgina web. El representant del CREAF és en Joan Pino. En el marc d’InvaNET, i a través de la seva experiència prèvia en projectes com EXOAQUA o EXOCAT, el CREAF vol contribuir especialment al coneixement de les vies d’entrada de les espècies exòtiques i de les potencials invasores que encara no han arribat a Espanya.

, , , , , , ,

Tècnica de Comunicació del CREAF des de març del 2016. Graduada en Biologia (UB, 2015) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (BSM-UPF, 2016).
Articles relacionats
L’escola Peramàs crea un mapa interactiu dels ocells de Mataró amb l’assessorament del CREAF
2 de juliol 2020Pau Guzmán
El CREAF, nou membre de la Society for Ecological Restoration
1 de juliol 2020Adriana Clivillé
Vols ajudar a testejar el Laboratori Forestal Català?
26 de juny 2020CREAF
El CREAF s’uneix a Red4C per elaborar una guia de canvi climàtic i ciència ciutadana
25 de juny 2020Pau Guzmán
Durant l’estiu els boscos emeten més concentració de monoterpens, les fragàncies relacionades amb la salut de les persones
22 de juny 2020CREAF

Follow CREAF on: