,

Neu a cotes baixes, una mala situació per als boscos

28 de febrer 2018

Les fortes nevades que es produeixen en regions on no acostuma a nevar, com el litoral i prelitoral català, són més greus perquè els arbres no estan adaptats a suportar el sobrepès de la neu. El projecte Alerta Forestal recull les imatges d’aquests boscos afectats per a estudiar-los. 

Les nevades a cotes altes, com per exemple en boscos del Pirineu, no són tan problemàtiques. Autor/a: Pixabay (CC0 - Public Domain).

Les nevades a cotes altes, com per exemple en boscos del Pirineu, no són tan problemàtiques. Autor/a: CC0 – Public Domain.

Aquests dies s’esperen fortes nevades a tota Catalunya i això suscita preocupació en el sector forestal. Si la nevada és intensa, en poc temps es poden devastar grans extensions de bosc i comportar pèrdues econòmiques importants. En ocasions, a més, si la quantitat de fusta morta és molt elevada pot afavorir que alguns insectes oportunistes, com certs escolítids, ataquin els arbres debilitats i s’agreugi encara més la situació. Les zones més afectades serien les cotes mitges i baixes, on no acostuma a nevar i les capçades dels arbres no estan adaptades per resistir el pes extra, el qual s’accentua si la nevada és humida (neu barrejada amb aigua). Els danys més visibles són branques trencades o, fins i tot, capçades senceres esberlades.

Alerta Forestal és una iniciativa de ciència ciutadana que recull les imatges dels boscos afectats per nevades, processionària, ventades o sequera que envien els usuaris a app.alertaforestal.com. La previsió meteorològica actual fa pensar que l’última setmana de febrer molts boscos patiran els efectes de la neu i, per tant, serà necessària la participació dels ciutadans en l’Alerta Nevada per conèixer quins boscos han quedat més afectats.

Cal més coneixement sobre els esdeveniments climàtic extrems

La iniciativa, coordinada pel CREAF i impulsada per la Fundació Bancària ‘laCaixa’, pretén recollir dades per indagar com els esdeveniments climàtics extrems, com són les nevades i les ventades severes, afecten els nostres boscos. Encara hi ha qüestions que no es coneixen bé sobre les conseqüències que tenen aquests fenòmens sobre els boscos i com estan canviant amb el canvi climàtic. La informació que la ciutadania va aportant al projecte, ajuda als investigadors a conèixer l’estat de salut dels diferents boscos de Catalunya després dels esdeveniments extrems i fer models matemàtics per predir com seran en un futur.

, , , , , , ,

Verónica Couto Antelo
Tècnica de Comunicació del CREAF des de març del 2016. Graduada en Biologia (UB, 2015) i Màster en Comunicació Científica, Mèdica i Ambiental (BSM-UPF, 2016).
Articles relacionats
“No podrem eliminar els incendis del sistema mediterrani. El que podem fer és decidir sobre com volem que siguin, i aprendre a conviure amb el foc”, Andrea Duane
29 de maig 2019Ángela Justamante
La sequera és la principal culpable de la davallada d’ocells i papallones al mediterrani
28 de maig 2019Anna Ramon Revilla
Claus per a identificar les diferents espècies de pins, infografia disponible!
27 de maig 2019Ángela Justamante
GRUMETS rep el segell Copernicus Academy
22 de maig 2019CREAF
Jaume Terradas, fundador del CREAF, rep la Creu de Sant Jordi 2019
17 de maig 2019Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: