,

L’oli de palma busca reconvertir-se en biocarbó

3 de desembre 2020

La Universitat de Costa Rica, amb l’investigador del CREAF i la UAB Xavier Domene com a consultor, lidera un projecte que pretén transformar els residus contaminants de l’oli de palma en carbó vegetal sostenible.

Residu del fruit de la palma. Public Domain.

Residu del fruit de la palma. Public Domain.

L’oli de palma és una substància molt mediàtica pel seu impacte en la salut humana i en la salut dels ecosistemes on es cultiva. Són molts els països que veuen els seus boscos devastats amb la intenció de substituir-los per aquesta plantació més rentable econòmicament i en pateixen els impactes mediambientals. Un dels casos més conegut és la pèrdua progressiva de l’orangutan a Indonèsia. Ara, un equip científic del Centro de Investigación en Contaminación Ambiental (CICA) de la Universitat de Costa Rica ha aconseguit fons per combatre un dels impacte que aquest oli de palma genera al país: els residus contaminants.

A Costa Rica, la producció de palma al 2012 va crear unes 245.000 tones de residu de palma que no tenien cap aplicació i, per tant, no seguien un sistema d’economia circular. A través del reciclatge i la transformació d’aquest residu en biocarbó -que podrien utilitzar com a fertilitzant- sí que es tancaria el cicle d’una manera més sostenible.

Cercle que seguiria el nou projecte de la Universitat de Costa Rica. Crèdit: Juan Salvador Chin i Jorge Carvajal/UCR.

Cercle que seguiria el nou projecte de la Universitat de Costa Rica. Crèdit: Juan Salvador Chin i Jorge Carvajal/UCR.

El projecte ha pres el nom de “BIOECODES: El BIOcarbón como estrategia de ECOnomía circular, valoración de residuos agroindustriales para la DEScarbonización y la protección de los recursos”, està finançat pel Ministeri de Ciència, Tecnologia i Telecomunicacions de Costa Rica i compta amb la consultoria d’en Xavier Domene com a investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La líder del projecte, la Dra. Cristina Chinchilla, explica que “volen aplicar aquest biocarbó que prové del residu de palma en terrenys d’ús agrícola, en especial de bat de moro i fesol, i així augmentar el contingut de carboni del sòl”. Alhora, la iniciativa no oblida que aquest nou compost pot tenir efectes adversos sobre el medi ambient i per això analitzaran els impactes que té a llarg termini sobre els microbis del sòl, la seva ecotoxicitat, la producció de lixiviats i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

, , , , , ,

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apasionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB) i màster en comunicació científica (BSM-UPF).
Articles relacionats
Els resultats essencials de la COP26
10 de novembre 2021CREAF
Disponible el nou Laboratori Forestal Català
8 de novembre 2021CREAF
Les mesures d’adaptació que es prenen arreu del món no redueixen el risc que comporta el canvi climàtic per a la humanitat
5 de novembre 2021Anna Ramon Revilla
Els colors de tardor s’han fet esperar
4 de novembre 2021Gerard Gaya
El CREAF et convida a experimentar amb la natura dintre i fora de l’aula
4 de novembre 2021Florencia Florido

Follow CREAF on: