,

L’oli de palma busca reconvertir-se en biocarbó

3 de desembre 2020

La Universitat de Costa Rica, amb l’investigador del CREAF i la UAB Xavier Domene com a consultor, lidera un projecte que pretén transformar els residus contaminants de l’oli de palma en carbó vegetal sostenible.

Residu del fruit de la palma. Public Domain.

Residu del fruit de la palma. Public Domain.

L’oli de palma és una substància molt mediàtica pel seu impacte en la salut humana i en la salut dels ecosistemes on es cultiva. Són molts els països que veuen els seus boscos devastats amb la intenció de substituir-los per aquesta plantació més rentable econòmicament i en pateixen els impactes mediambientals. Un dels casos més conegut és la pèrdua progressiva de l’orangutan a Indonèsia. Ara, un equip científic del Centro de Investigación en Contaminación Ambiental (CICA) de la Universitat de Costa Rica ha aconseguit fons per combatre un dels impacte que aquest oli de palma genera al país: els residus contaminants.

A Costa Rica, la producció de palma al 2012 va crear unes 245.000 tones de residu de palma que no tenien cap aplicació i, per tant, no seguien un sistema d’economia circular. A través del reciclatge i la transformació d’aquest residu en biocarbó -que podrien utilitzar com a fertilitzant- sí que es tancaria el cicle d’una manera més sostenible.

Cercle que seguiria el nou projecte de la Universitat de Costa Rica. Crèdit: Juan Salvador Chin i Jorge Carvajal/UCR.

Cercle que seguiria el nou projecte de la Universitat de Costa Rica. Crèdit: Juan Salvador Chin i Jorge Carvajal/UCR.

El projecte ha pres el nom de “BIOECODES: El BIOcarbón como estrategia de ECOnomía circular, valoración de residuos agroindustriales para la DEScarbonización y la protección de los recursos”, està finançat pel Ministeri de Ciència, Tecnologia i Telecomunicacions de Costa Rica i compta amb la consultoria d’en Xavier Domene com a investigador del CREAF i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La líder del projecte, la Dra. Cristina Chinchilla, explica que “volen aplicar aquest biocarbó que prové del residu de palma en terrenys d’ús agrícola, en especial de bat de moro i fesol, i així augmentar el contingut de carboni del sòl”. Alhora, la iniciativa no oblida que aquest nou compost pot tenir efectes adversos sobre el medi ambient i per això analitzaran els impactes que té a llarg termini sobre els microbis del sòl, la seva ecotoxicitat, la producció de lixiviats i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle.

, , , , , ,

Tècnica de Comunicació del CREAF des del 2016. Apasionada del món natural i la seva divulgació. Biòloga (UB) i màster en comunicació científica (BSM-UPF).
Articles relacionats
,
La massa forestal augmenta però les zones rurals ho perceben com un valor negatiu tot i els beneficis que aporta
21 de gener 2021CREAF
El pi roig pot recuperar durant una dècada la fusta que perd durant episodis de sequera extrema
18 de gener 2021Adriana Clivillé
Més boscos per al Green Deal: la restauració passiva com a potencial alternativa a les plantacions
7 de gener 2021CREAF
Enrique Doblas intervé com a pèrit especialitzat en un debat sobre justícia i polítiques de protecció sòcio ambiental al Brasil
30 de desembre 2020Adriana Clivillé
Participem a Europabon, el projecte d’observació de la biodiversitat al servei de polítiques públiques europees
28 de desembre 2020Adriana Clivillé

Follow CREAF on: