Search

Què afecta la regeneració d’un bosc després d’un incendi?

bosc de pinassa (CTFC) ok
bosc de pinassa (CTFC) ok

Les característiques de la vegetació prèvia, els úsos del sòl que se n’hagin fet i el comportament del foc durant l’incendi, a més de l’orientació i el pendent del terreny, són factors que influeixen molt en com es regenera un bosc cremat. Aquesta és la conclusió principal de la tesi doctoral de Santi Martín-Alcón, del Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya, dirigida per l’investigador associat al CREAF Lluís Coll.

bosc de pinassa (CTFC) ok
Bosc de pinassa on s’ha fet part de l’estudi. Autor: CTFC

El resultat de la investigació ajudarà a planificar la gestió dels boscos per afavorir-ne la seva recuperació en cas d’incendi i fer-los més resilients. L’estudi s’ha dut a terme en 24.000 hectàrees de la Catalunya central, cremades el 1998.

Podeu llegir-ne més aquí.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mireia Banqué, coordinadora d'AlertaForestal observant un bosc afectat per la sequera durant l'estiu de 2023. Imatge: AlertaForestal
Notícies
Laura Fraile

AlertaForestal resumeix el 2023 en dades 

El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal resumeix el 2023 amb dades. En un any marcat per la sequera, ja són més de 2000 usuaris que participen en el projecte.

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Cabres i ovelles pasturant al bosc. Imatge: Josep Maria Saurí
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ramaderia, bosc i foc en una jornada a Collbató 

El passat 15 de febrer es va coordinar una trobada per co-dissenyar com ha de ser el model de pastura al bosc perquè sigui compatible alhora per la pagesia i la conservació de la natura. Es van reunir més de 25 persones de tots els sectors implicats: pastura, investigació, gestió de la propietat i associacions forestals.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta! El concepte, en realitat, va molt més enllà.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia