,

Quines noves pràctiques i eines poden millorar el potencial d’adaptació dels boscos de la UE al canvi climàtic?

27 de febrer 2019

El Focus Grup EIP Agri sobre noves pràctiques forestals per l’adaptació al canvi climàtic ha publicat l’informe final i una sèrie de petits articles on es recullen els resultats d’una vintena d’actors europeus en aquesta temàtica. L’investigador del CREAF, Enrique Doblas, ha format part d’aquest grup de treball.

Portada de l'informe publicat per EIP-AGRI

Portada de l’informe publicat per EIP-AGRI

El Focus Grup EIP-AGRI sobre “Noves pràctiques forestals i eines per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic” ha reunit 20 actors d’interès per intercanviar pràctiques forestals i eines per fer front al canvi climàtic i explorar experiències d’èxit i innovacions. Per fer aquest intercanvi es van organitzar grups multidisciplinaris, amb persones de varis grups d’interès: científics, propietaris forestals, empreses, polítics, gestors del medi natural. Entre tots van realitzar un recull de propostes que serviran per prioritzar temes o crear programes específics de finançament a nivell europeu. L’informe final d’aquest treball es va publicar el passat mes de gener. Enrique Doblas, expert involucrat en aquest grup, és un dels autors d’aquesta publicació.

L’informe final es va centrar principalment en tres aspectes:

  1. Com es seleccionen i implementen les estratègies d’adaptació.
  2. L’ús d’eines de suport a la decisió per unir el coneixement i la pràctica científica
  3. Els enfocaments formatius i les formes de compartir experiències.

Els desafiaments que ens planteja el canvi climàtic, encara que són globals, mostren fortes diferències regionals. Tenint en compte la diversitat de tipus de boscos i les diferents tradicions de gestió forestal a Europa, les estratègies d’adaptació i mitigació del canvi climàtic s’han d’ajustar als efectes específics de cada regió i a les circumstàncies locals. L’informe final presenta alguns suggeriments sobre bones pràctiques i estratègies per al futur dels nostres boscos, com ara:

  • Millorar la gestió forestal a nivell de massa forestal amb especial atenció als boscos de petita escala. La silvicultura climàticament intel·ligent, els recursos genètics i els sistemes de suport a la presa de decisions poden contribuir en gran mesura a aquest objectiu.
  • Ampliar la gestió i abordar els riscos del canvi climàtic mitjançant (1) gestió integrada del paisatge (2) implementació d’estratègies d’alerta primerenca (3) estratègies innovadores de gestió de riscos (per exemple, per plagues o incendis forestals).
  • Fomentar l’adaptació i la mitigació mitjançant la promoció de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis forestals (per exemple, silvopastoralisme), incentius econòmics per promoure l’adaptació (silvicultura climàticament intel·ligent, pagament per serveis ecosistèmics o cadenes de valor innovadores per millorar la mitigació del canvi climàtic (per exemple, nous productes i usos de fusta).
  • Millorar l’intercanvi de coneixements i la conscienciació sobre el canvi climàtic més enllà de la comunitat forestal. Per exemple mitjançant la recerca i l’ús de mètodes de comunicació eficaços i la recopilació d’opinions científiques, polítiques i tècniques o pràctiques.

Resultats (en anglès):


Altre informació (en anglès):

, , , , , , ,

El CREAF és un centre de recerca que genera coneixements i solucions innovadores en ecologia terrestre per ajudar a la societat a mitigar els efectes del Canvi Global, a crear plans d'adaptació i a augmentar la capacitat de resiliència dels ecosistemes naturals.
Articles relacionats
Els resultats essencials de la COP26
10 de novembre 2021CREAF
Disponible el nou Laboratori Forestal Català
8 de novembre 2021CREAF
Les mesures d’adaptació que es prenen arreu del món no redueixen el risc que comporta el canvi climàtic per a la humanitat
5 de novembre 2021Anna Ramon Revilla
Els colors de tardor s’han fet esperar
4 de novembre 2021Gerard Gaya
El CREAF et convida a experimentar amb la natura dintre i fora de l’aula
4 de novembre 2021Florencia Florido

Follow CREAF on: