Search

Investigadors del CREAF desafien la idea que la nitrificació es produeix exclusivament a sota terra

Imagen de las acumulaciones de nitrógeno en las hojas estudiadas. Autora: Rossella Guerrieri
Imagen de las acumulaciones de nitrógeno en las hojas estudiadas. Autora: Rossella Guerrieri

L’activitat humana augmenta la deposició de nitrogen i altera profundament el cicle del nitrogen (N) en tot el planeta. La investigadora del CREAF Rossella Guerrieri ha treballat durant la seva beca internacional Marie Skłodowska-Curie estudiant el paper dels microorganismes de les fulles en la nitrificació. La seva hipòtesis era que aquests microorganismes fèien una contribució important al cicle del nitrogen. El portal CORDIS de la Comissió Europea ha fet un resum del seu treball.

Imagen de las acumulaciones de nitrógeno en las hojas estudiadas. Autora: Rossella Guerrieri
Imagen de las acumulaciones de nitrógeno en las hojas estudiadas. Autora: Rossella Guerrieri

El projecte NITRIPHYLL finançat amb fons europeus «tenia com a finalitat desafiar el paradigma de que l’activitat microbiana implicada en el cicle del nitrogen es dóna només a terra», afirma el coordinador del projecte, el Dr. Maurizio Mencuccini, investigador ICREA a l’CREAF . El projecte tenia com a finalitat demostrar que els microorganismes de les fulles realitzen també tasques de nitrificació, ajudant així al cicle del nitrogen abans que les fulles caiguin a terra per convertir-se en fullaraca. En col·laboració amb els socis del projecte, la Dra. Rossella Guerrieri i el Dr. Mencuccini van produir un conjunt de dades únic per a caracteritzar, d’una forma nova, 12 boscos en el marc del Programa de cooperació internacional per a l’avaluació i el seguiment dels efectes de la contaminació atmosfèrica en els boscos (ICP Forests).

Seguir llegint a la pàgina web de CORDIS

Rossella Guerrieri Webpage

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia