El seminari de PROGESS sobre mesura dels serveis ecosistèmics posa en comú casos d’èxit a tot Europa

4 de maig 2020

Les millors pràctiques per mesurar els costos i beneficis dels serveis ecosistèmics derivats de l’ús de la terra van centrar el primer seminari temàtic de el projecte europeu PROGRESS, celebrat en línia a causa de el context mundial per coronavirus.

La prestació de serveis ecosistèmics és essencial per a la salut, l'economia i la qualitat de vida d'una societat. CC0/Public Domain.

La prestació de serveis ecosistèmics és essencial per a la salut, l’economia i la qualitat de vida d’una societat. CC0/Public Domain.

Els socis van compartir casos d’èxit amb l’objectiu de posar en comú eines i resultats reals, orientats a evitar la pèrdua d’hàbitats naturals i traslladar-los a les persones a càrrec de decisions polítiques. La prestació de serveis ecosistèmics depèn del manteniment de la biodiversitat i del funcionament del propi ecosistema, que va des de la pol·linització i la regulació del clima gràcies a la massa forestal, fins al cicle dels nutrients. Són essencials per a la salut, l’economia i la qualitat de vida d’una societat i, per això, van centrar el debat entre representants de diversos països.

El coordinador de PROGRESS, Besnik Mehmeti, de l’Associazione Nazionale Comuni Italiani Toscana, va insistir en què “ara més que mai necessitem millorar el nostre coneixement dels serveis dels ecosistemes”. I va fer referència a l’explotació insostenible que els humans exercim sobre els hàbitats naturals, causa de l’aparició i propagació de malalties, fet a què ja s’han referit el PNUMA i molts científics.

Enrique Doblas, investigador del CREAF i representat de Catalunya al projecte, va recalcar durant la selecció de propostes local que “PROGRESS ofereix una oportunitat única per exportar les nostres experiències més reeixides a la resta d’Europa, a més de per compartir i potenciar coneixement”. A la reunió prèvia hi van assistir membres de la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona, investigadors del CREAF, l’ICTA-UAB i l’IRTA i representants de la Xarxa de Custòdia del Territori.

Enrique Doblas

L’investigador del CREAF Enrique Doblas.

Bones pràctiques a Europa

Un dels exemples seleccionats a escala local i compartit a la reunió d’abast europeu va ser el sistema d’anàlisi territorial SITxell, una eina d’accés obert i pluridisciplinar, que dóna suport processos de planificació i presa de decisions sobre l’ordenació del territori i que està desenvolupada per la Diputació de Barcelona. La va presentar  Carles Castell –responsable de l’Oficina de Planificació i Anàlisi Territorial de la Diputació de Barcelona–, que va explicar com aquest recurs s’ha aplicat a diverses etapes de el desenvolupament de el Pla Metropolità de Barcelona i ha apuntat que “el 70,4% l’àrea de la regió és d’especial protecció pel seu interès natural i agrícola”.

Entre d’altres, també es van posar en comú els resultats del projecte italià SOS4LIFE, presentat per Fabrizio Ungaro –del Consiglio Nazionale delle Ricerche– i centrat en els serveis dels ecosistemes de terra, molt necessaris i sovint descuidats; el reeixit Marc del Pla de Pol·linizadores d’Irlanda, que va reunir un nombre impressionant d’interessats compromesos; el projecte LIFE EcosystemServices, que du a terme una avaluació econòmica dels serveis a més de possibles escenaris per comparar les conseqüències de diferents decisions, així com la col·laboració exemplar mostrada per l’avaluació conjunta transfronterera romanesa-búlgara dels perills naturals i tecnològics en la plana d’inundació de Danubi.

Informació relacionada:

Es posa en marxa el projecte PROGRESS, que estudia l’augment de béns importats i un major risc de malalties i catàstrofes naturals.

, , , , , , , , , , ,

Periodista amb interès en la comunicació i el màrqueting digital, fils conductors de la meva experiència en estratègies de comunicació corporativa, creació de continguts, gestió de xarxes socials i campanyes, gabinet de premsa, formació de portaveu, comunicació de crisi i reputació i marca. M'he involucrat en iniciatives de divulgació sobre el medi natural, les energies renovables, la tecnologia, el territori i la seva gestió amb criteris ambientals per a empreses, univeristats, administració pública i consultoria.
Articles relacionats
,
L’Andrea Duane, protagonista de la secció ‘Mujeres que salvan la tierra’ de La Vanguardia
6 d'agost 2020Verónica Couto Antelo
El canvi climàtic i el creixement poblacional, claus del declivi de la civilització de l’Illa de Pasqua
30 de juliol 2020Verónica Couto Antelo
Un estudi participatiu ha permès observar 2.579 papallones de 29 espècies diferents als parcs i platges metropolitans
24 de juliol 2020CREAF
El canvi climàtic, la desforestació i els incendis modifiquen la fragància de la selva de l’Amazones
23 de juliol 2020Anna Ramon Revilla
,
Noves propostes per entendre com funciona la vegetació del planeta
20 de juliol 2020Verónica Couto Antelo

Follow CREAF on: