Solucions basades en la natura i teledetecció per recuperar terrenys degradats, la clau de NewLife4Drylands

19 de febrer 2021

El projecte europeu NewLife4Drylands es proposa aplicar solucions basades en la natura per restaurar terrenys degradats i desertificats, mitjançant l’ús de dades i models de teledetecció. Des del CREAF hi aportem l’expertesa de dos equips de recerca: el grup Protecsòls, de restauració d’espais degradats, i el grup Grumets, de teledetecció ambiental.

Solucions basades en la natura i teledetecció per recuperar terrenys degradats amb NewLife4Drylands

El principal objectiu d’aquesta iniciativa que s’allargarà 2 anys i mig és definir un protocol per identificar, intervenir i fer seguiment de terrenys degradats. Imatge: iStock/Rifrazione.

L’equip de recerca del CREAF que intervé a NewLife4Drylands l’integren Joan Masó, Vicenç Carabassa i Cristina Domingo, com a part d’un consorci coordinat pel National Research Council of Italy – Institute of Atmospheric Pollution Research (CNR-IIA) i en col·laboració amb la Societat Hel·lènica per a la Protecció de la Natura, la Universitat de Creta, l’Institut Italià de Protecció del Medi Ambient i Recerca (ISPRA), la Universitat Sapienza de Roma i l’Institut de Bioeconomia del CNR (CNR-IBE).

El principal objectiu d’aquesta iniciativa que s’allargarà 2 anys i mig és definir un protocol  per identificar, intervenir i fer seguiment de terrenys degradats. “Combinar l’expertesa dels grups de recerca Protecsòls, especialitzat en restauració d’espais degradats, i Grumets, dedicat a la teledetecció ambiental és un dels valors que hi aporta el CREAF”, explica Joan Masó. Per la seva banda, Vicenç Carabassa explica que “una de les claus del projecte és estudiar des de l’espai l’eficàcia del mètode Cocoon, per fer seguiment dels projectes de restauració duts a terme al Bruc i a les Canàries contemplada al projecte LIFE The Green Link“.

S’han identificat 6 àrees d’estudi per provar i avaluar el protocol proposat, ubicades en zones àrides i semiàrides mediterrànies i en ecosistemes costaners amenaçats pel canvi climàtic. A l’Estat espanyol, les àrees d’estudi han format part del projecte LIFE The Green Link que el CREAF ha coordinat al Bruc (Catalunya) i Tifaracás (Gran Canària), a l’Alta Murgia (Puglia, Itàlia), a les muntanyes d’Asterousia (Creta, Grècia), al delta de Nestos (Grècia) i al Bosco di Palo Laziale (Roma, Itàlia). Aquests dues darreres àrees formen part de  la iniciativa LIFE PRIMED, coordinada per la Societat Hel·lènica per a la Protecció de la Natura.

, , , , , , , ,

Periodista amb interès en la comunicació i el màrqueting digital, fils conductors de la meva experiència en estratègies de comunicació corporativa, creació de continguts, gestió de xarxes socials i campanyes, gabinet de premsa, formació de portaveu, comunicació de crisi i reputació i marca. M'he involucrat en iniciatives de divulgació sobre el medi natural, les energies renovables, la tecnologia, el territori i la seva gestió amb criteris ambientals per a empreses, univeristats, administració pública i consultoria.
Articles relacionats
Els resultats essencials de la COP26
10 de novembre 2021CREAF
Disponible el nou Laboratori Forestal Català
8 de novembre 2021CREAF
Les mesures d’adaptació que es prenen arreu del món no redueixen el risc que comporta el canvi climàtic per a la humanitat
5 de novembre 2021Anna Ramon Revilla
Els colors de tardor s’han fet esperar
4 de novembre 2021Gerard Gaya
El CREAF et convida a experimentar amb la natura dintre i fora de l’aula
4 de novembre 2021Florencia Florido

Follow CREAF on: