Search

Tanquem la campanya d’Alerta Forestal sobre la processionària

Pineda de Sant Llorenç de Morunys afectada per processionària. Foto: Jaume Balaguer.
Pineda de Sant Llorenç de Morunys afectada per processionària. Foto: Jaume Balaguer.

Finalitza la campanya iniciada l’abril per recollir dades sobre els efectes de la processionària en els boscos catalans. Les fotos geolocalitzades que hem rebut es poden consultar en un mapa.

Pineda pirinenca afectada per processionària. Foto: Jordi Iborra.
Pineda pirinenca afectada per processionària. Foto: Jordi Iborra.

Coincidint amb l’inici de la Setmana Santa, investigadors del CREAF i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) vam iniciar una campanya de participació ciutadana per recollir fotografies de pinedes afectades per la processionària dels pins i els cedres. L’objectiu de la campanya era copsar l’estat dels boscos catalans en relació a aquest insecte, després de dues temporades d’afectació especialment severa. Ara donem per tancada la campanya fins que les erugues tornin a fer noves bosses.

Pineda de Sant Llorenç de Morunys afectada per processionària. Foto: Jaume Balaguer.
Pineda de Sant Llorenç de Morunys afectada per processionària. Foto: Jaume Balaguer.

La campanya va ser la prova pilot per crear la plataforma Alerta Forestal, una eina integrada en el projecte ‘Boscos i Salut per a una Societat Saludable’, que compta amb el suport de l’Obra Social “La Caixa” i es presentarà a la tardor. Amb les fotografies enviades a través de les xarxes socials i el correu electrònic, hem elaborat un mapa on es poden veure les fotografies des del lloc on van ser preses.

No ha estat possible ubicar totes les fotografies sobre el mapa, i tot i que de moment no n’hem recollit moltes, la campanya ens ha servit per comprovar l’interès de la ciutadania i testar quin és el millor mètode per obtenir les dades que necessitem pel projecte. Per futures campanyes, ja estem desenvolupant una eina tipus app per facilitar l’enviament de dades des del telèfon mòbil.

L’equip d’Alerta Forestal vol agrair la col·laboració a tothom que ha participat enviant les seves fotografies i avança que, de cara la tardor, hi haurà noves alertes sobre els principals fenòmens que puguin afectar les nostres superfícies forestals.

Aquest és l’àlbum de les fotografies, visibles a Flickr.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia