Search

Temperatures càlides i pluges regulars, així ha estat l’any amb més mosquits a Espanya

La nueva APP Mosquito Alert
La nueva APP Mosquito Alert

El 2020 Mosquito Alert ha registrat el doble de mosquits tigre que el 2019. Ha estat l’any amb més mosquits des de 2014, quan la plataforma de ciència ciutadana va començar a recollir dades. 

El 2020 ha estat un any marcat per la pandèmia de COVID-19 i un any inusual quant al nombre de mosquits tigre. S’han observat el doble d’aquests insectes que l’any passat, acumulant 1.798 notificacions respecte a les 885 del 2019. L’any de la pandèmia ha resultat ser l’any amb més mosquits tigre registrats pel projecte Mosquito Alert des de 2014. “Les densitats de mosquit tigre s’expliquen sempre per dos factors, el clima i la conducta humana, tots dos són els que els proporcionen periòdicament punts amb aigua, on crien”, explica Frederic Bartumeus, codirector del projecte i investigador ICREA al CEAB-CSIC i al CREAF. La temporada de mosquits de 2020 va arrencar amb una primavera càlida i plujosa que va afavorir que proliferessin durant els mesos de maig i juny. A més, segons Roger Eritja, entomòleg del CREAF i del projecte, el confinament podria haver tingut un paper rellevant en aquestes dades, “la prohibició de viatjar a les segones residències durant els mesos de març i abril va poder afectar en el manteniment dels seus jardins, piscines i terrasses, on es va poder acumular l’aigua que necessiten els mosquits per multiplicar-se”, comenta.

Estiu tropical 

A aquesta explosió de mosquits a la primavera li va seguir un estiu que, per sisè any consecutiu, va registrar temperatures més altes del normal, amb episodis intensos i repetits de precipitacions a la península. El Mediterrani s’està escalfant, l’estiu s’avança, es prolonga i és més intens, condicions que poden beneficiar al mosquit tigre si van acompanyades de pluges regulars com ha succeït enguany.

cat copia

Aquestes condicions climàtiques tenen dos efectes en els mosquits. A l’estiu, les altes temperatures permeten que les larves es desenvolupin més ràpid, escurçant el temps entre generacions, i donant lloc a un creixement exponencial de les seves poblacions, sempre que disposin de llocs amb aigua on reproduir-se. Per  altra, l’escalfament global, amb una primavera i una tardor càlida, podria allargar la seva estacionalitat i afavorir que els mosquits estiguin actius durant més dies de l’any.  

Bolets, castanyes i mosquits  

La tardor està sent càlida i els mosquits continuen actius, com testifiquen els més de 250 informes que ha rebut la plataforma Mosquito Alert en les dues últimes setmanes, i més de 250 observacions confirmades de mosquit tigre entre octubre i fins novembre. El 2019, en el mateix període, es van notificar 116 mosquits tigre, 9 d’ells el mes de novembre, fins al 28 de novembre de 2020 s’han registrat 50 observacions de mosquit tigre, això és cinc vegades més que l’any anterior. Més enllà de les temperatures, el que més afecta a l’abundància de mosquits és tenir disponibilitat per a reproduir-se, és a dir, disposar d’aigua en els llocs de cria, bé sigui per la presència de pluges regulars o per l’activitat humana.

Després d’haver modelitzat les dades, considerant el nombre d’usuaris amb l’aplicació per regió i el seu grau participació, veiem que 2020 supera lleugerament a 2015 si bé els seus patrons han estat molt diferents”, comenta John Palmer, professor de la UPF i codirector del projecte. Les condicions climàtiques d’enguany han estat favorables al mosquit de manera contínua des de la primavera, mentre que el 2015 les seves poblacions van explotar exponencialment a l’estiu. Comprendre els factors climàtics i socials que determinen la dinàmica de les seves poblacions permetrà en el futur predir la seva abundància.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mapa Mosquito Alert
Notícies
Anna Ramon

On hi ha mosquit tigre a Espanya?

Si vols saber si el mosquit tigre és al teu municipi o si els mosquits piquen molt a la teva zona, des d’ara pots consultar aquesta informació al nou mapa interactiu de la plataforma de ciència ciutadana Mosquito Alert.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia