Un treball confirma la relació entre l’alta prevalença de càncer i l’alt consum de carn i alcohol per càpita

19 de novembre 2020

L’estudi, liderat per científics del CSIC i del CREAF, ha analitzat la correlació entre dieta i càncer en, almenys, mig centenar de països, des de 1960 fins al 2017 i ha creuat bases de dades mundials d’institucions com la FAO, l’OMS i l’ONU.

Foto: Jose Ignacio Pompo. UnSplash

Foto: Jose Ignacio Pompo. UnSplash

Dirigit per Josep Peñuelas Jordi Sardans, científics del CSIC al CREAF, l’estudi s’ha publicat recentment a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health. El treball confirma a gran escala quelcom que ja s’ha observat en alguns estudis científics locals: que el consum de carn i alcohol es relaciona amb una major incidència de càncer, i que una major ingesta de verdures i peix, podria ser un factor protector. Es tracta d’una detallada anàlisi estadística que creua dades de bases de dades mundials de institucions com la FAO, l’OMS, l’ONU, el Banc Mundial, l’OCDE, els Departaments d’Agricultura i Salut dels EUA, o l’Eurobaròmetre, i que inclouen dades de països d’Europa, Àsia, Amèrica, Austràlia, i Àfrica. Per a alguns models s’ha pogut comptar amb dades de fins a 108 països.

Els científics han analitzat dades de prevalença de càncer entre 1998 i 2010, i de mortalitat per càncer entre 1960 i 2010, en relació amb el consum per càpita de calories, de carn, de peix, de verdures, d’alcohol, de fòsfor i de nitrogen (aquests dos últims a partir de les concentracions que recull la FAO per grups d’aliments). La inclusió de nitrogen (N) entre les variables s’explica perquè estudis recents relacionen el seu increment amb un major risc de patir algunes malalties. Se sap que els vegetals excessivament fertilitzats amb nitrats poden acumular compostos nitrogenats tòxics.

Josep_penuelas

 

Alguns estudis han mostrat que la fertilització dels cultius des de 1961 a nivell global s’ha multiplicat per deu, de manera que “en conseqüència, podem esperar un potencial impacte en la salut global.  Josep Peñuelas, professor d’investigació del CSIC al CREAF.

Per la seva banda, el fòsfor (P) és un element que s’analitza pel seu paper en l’equilibri del metabolisme en relació amb el nitrogen. També s’han tingut en compte altres variables relacionades amb l’estil de vida que podrien distorsionar els resultats, com ara l’esperança de vida, els ingressos, l’edat o l’índex de desenvolupament de cada país.

Els resultats confirmen que una alta prevalença de neoplasmes malignes entre 1998 i 2010 està relacionada amb una alta ingestió de carn, especialment en el cas de tumors de còlon, pulmó, mama i pròstata. Igualment, una alta mortalitat per tots els tipus de càncer entre 1960 i 2010 s’associa a un alt consum per càpita de carn. L’única excepció a aquestes tendències la troben els científics en el cas del càncer de coll uterí, el que suggereix, expliquen, “que les causes ambientals d’aquest tipus de càncer poden ser diferents”. Al contrari, una major ingesta de vegetals i de peix es relaciona amb una menor prevalença de càncer i també amb una menor mortalitat. També en el cas de l’alcohol, un alt consum per càpita es relaciona amb una alta incidència i mortalitat per tumors malignes, càncer de còlon, de pulmó i, en menor grau, de coll uterí.

Una norma que no funciona als paísos més pobres

En el cas dels països pobres, la correlació entre alt consum de carn i d’alcohol no està relacionada tan directament amb una alta prevalença de càncer i mortalitat. En aquest cas, segons un model per al qual han comptat amb dades de 108 països, la major esperança de vida es relaciona, al contrari que en els països rics, i com era d’esperar, amb una major ingesta d’aliment, independentment de si aquest aliment és d’origen animal, vegetal o aquàtic.

En el treball també ha participat l’Institut Internacional d’Anàlisi de Sistemes Aplicat (IIASA, en les seves sigles en anglès); la Universitat de Salzburg (Àustria); l’Institut Austríac de Recerca Econòmica (WIFO), la Universitat d’Anvers (Bèlgica), i el Laboratori de Ciències de Clima i de el Medi Ambient (IPSL), de França.

Article de referència: 

Josep Peñuelas et al. Country-Level relationships of the human intake of N and P, animal and vegetable food, and alcoholic beverages with cancer and life expectancy. International Journal of Environmental Research and Public Health. DOI: 10.3390/ijerph17197240

, , , , , , ,

Responsable de comunicació del CREAF. Sóc llicenciada en Biologia per la UAB i Màster en Comunicació Científica i Ambiental per la UPF. Apassionada de la comunicació corporativa amb més de 7 anys d'experiència en el sector de la R+D en l'àmbit ambiental.
Articles relacionats
,
La Ricarda, l’última peça del delta del Llobregat?
19 de setembre 2021Verónica Couto Antelo
, ,
Any complicat per als boscos de Catalunya
16 de setembre 2021Pau Guzmán
,
Alba Anadon Rosell: una mirada amable amb un discurs contundent
14 de setembre 2021Adriana Clivillé
,
Supervisar el NO₂ atmosfèric permet predir si el confinament és eficaç contra una pandèmia
16 d'agost 2021Adriana Clivillé
Les espècies d’abelles amb cervells més grans aprenen millor
16 d'agost 2021Anna Ramon Revilla

Follow CREAF on: