Una major riquesa genètica pot ajudar els avets a resistir millor el canvi climàtic

4 d'agost 2016

Un estudi publicat a la revista Tree Physiology, i en el que ha participat l’investigador del CREAF Francisco Lloret, ha revelat que les avetoses del Pirineu oriental poden tenir millor resposta al canvi climàtic que les del Pirineu occidental.

Avetosa pirinenca. Autor: Lluís Comas

Avetosa pirinenca. Autor: Lluís Comas

La riquesa genètica de les avetoses del Pirineu és superior a la zona oriental, ja que aquests arbres es van estendre des del Mediterrani cap al Cantàbric. Per tant, a l’est aquests arbres han pogut desenvolupar un rang de respostes als canvis ambientals superior que als de l’oest. Aquesta major riquesa genètica, doncs, permet pensar que en un escenari on les temperatures i la sequera augmentin, els avetars del Pirineu oriental seran més resistents.

Els investigadors de l’estudi afirmen que cal tenir en compte aquest fet a l’hora de fer possibles replantacions d’avets, ja que s’haurien de fer a partir de poblacions pirinenques orientals que n’assegurin l’èxit. Tanmateix, el més important, com apunten, és mantenir el màxim nombre de poblacions viables al llarg de tot el Pirineu.

Podeu llegir més sobre aquesta notícia aquí.

, , , , , , , , , , , ,

Fascinat per la singularitat de la nostra Terra, he estat recentment viatger per necessitat, i abans aprenent de professor de Ciències d’institut per vocació. I encara abans, quatre anys de Biologia Ambiental (2010-14) i quatre més de Periodisme (2006-10), sempre a la UAB, que m’han servit per ser tècnic en comunicació al CREAF des del 2 de desembre de 2015.
Articles relacionats
,
El CREAF participa en un informe europeu per restaurar la biodiversitat i els serveis ecosistèmics
8 de juliol 2020CREAF
L’Agència Europea del Medi Ambient inclou un treball de Lluís Brotons i Virgilio Hermoso sobre connectar àrees protegides amb infraestructures verdes
8 de juliol 2020Adriana Clivillé
L’escola Peramàs crea un mapa interactiu dels ocells de Mataró amb l’assessorament del CREAF
2 de juliol 2020Pau Guzmán
El CREAF, nou membre de la Society for Ecological Restoration
1 de juliol 2020Adriana Clivillé
Vols ajudar a testejar el Laboratori Forestal Català?
26 de juny 2020CREAF

Follow CREAF on: