Search

Vols col·laborar en el disseny del nou observatori ciutadà sobre fenologia i canvi climàtic?

Després de diversos projectes d’èxit relacionats amb la ciència ciutadana CREAF està implicat ara en un projecte internacional clau anomenat Ground Truth 2.0 que vol crear 6 observatoris ciutadans arreu del món sobre temes ambientals.

La fenologia és la ciència que estudia les fases del cicle vital dels éssers vius i com les variacions estacionals i interanuals del clima els afecten
La fenologia és la ciència que estudia les fases del cicle vital dels éssers vius i com les variacions estacionals i interanuals del clima els afecten

A Catalunya, Ground Truth 2.0 posarà en marxa un observatori ciutadà per seguir com està canviant la fenologia dels éssers vius amb el canvi climàtic. L’observatori s’està dissenyant mitjançant un procés participatiu. Així, un equip multidisciplinari de científics, polítics, gestors, institucions naturalistes i ciutadans estan decidint com ha de funcionar l’observatori i quines necessitats ha de satisfer en cada àmbit.

Per això, el CREAF està buscant una persona voluntària que participi en aquest procés de codisseny. La persona haurà de participar en les reunions prèvies al desenvolupament de l’observatori: un taller abans de l’estiu (16 de juny) i una petita entrevista a realitzar presencialment o online segons disponibilitat del participant. Altres sessions presencials es desenvoluparan a Barcelona en horari de matí (9-14h) i mai seran més d’una al mes.

Necessitem gent que li agradi la fenologia i el seguiment de la natura, que vulgui implicar-se en aquest procés fins al final i que pugui donar veu als ciutadans sobre la manera d’aportar les dades, el retorn que podrien obtenir de les seves observacions, la informació que desitjarien veure i trobar a l’observatori, o les eines per conèixer altres observadors i intercanviar informació amb ells.

Fins al moment ja s’han celebrat dos tallers, on cada participant ha ajudat a definir la visió, missió i objectius del futur observatori, i s’ha començat a desgranar el seu disseny funcional.

Només un o dos participants podran entrar en el procés

En cas de tenir diversos voluntaris, seleccionarem els primers interessats per a la seva participació.

>> Inscriu-te com a voluntari <<

Observatoris per donar veu a la ciutadania en la gestió del territori i la presa de decisions ambientals

Ground Truth 2.0 és un projecte finançat per la Unió Europea en la convocatòria H2020 en el qual participen socis de 14 entitats diferents procedents de diversos països d’Europa i Àfrica. El projecte implementarà 6 observatoris ciutadans sostenibles per demostrar els seus beneficis socials i econòmics. A més, farà públiques les guies necessàries perquè es puguin crear altres observatoris en qualsevol altre punt del món de forma independent al projecte.

Cada observatori (quatre a la UE i dos a l’Àfrica) treballarà amb els ciutadans en el seguiment de diferents indicadors ambientals, tant en zones urbanes com rurals. Tots estaran relacionats amb l’ordenació del territori però cada un tindrà un enfocament específic: conservació de biodiversitat, fenologia de flora i la fauna, disponibilitat i qualitat de l’aigua, gestió del territori i dels recursos naturals. Amb les dades obtingudes i de forma paral·lela el projecte desenvoluparà un servei web innovador per crear cartografia i gestionar dades sobre l’ús del sòl.

El projecte va començar al setembre de 2016 i té previst acabar a l’agost de 2019.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia