Search

Col·loqui internacional de canvi climàtic en zones de muntanya organitzat per l’OPCC

Observatorio Pirenaico del Cambio Climático (OPCC)
Observatorio Pirenaico del Cambio Climático (OPCC)

El CREAF forma part del comitè científic de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) i us convida a participar-hi! La trobada internacional tindrà lloc a Pamplona el 6 de novembre i un dels seus objectius és reunir als actors interessats a la temàtica per l’intercanvi d’experiències i donar a conèixer els resultats del projecte OPCC-POCTEFA.

Observatorio Pirenaico del Cambio Climático (OPCC)
Observatorio Pirenaico del Cambio Climático (OPCC)

Investigadors, tècnics mediambientals, representants de l’administració i de les institucions regionals, nacionals i europees i actors socials i econòmics es congregaran al Col·loqui Internacional sobre canvi climàtic en zones de
muntanya que tindrà lloc a Pamplona el proper 6 de novembre.

Organitzat per l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic i sota el lema “Observar per adaptar-se”, ja s’ha obert el termini d’inscripció d’aquesta trobada transfronterera que suposa una oportunitat per a buscar sinergies que facilitin el treball col·laboratiu sobre el canvi climàtic en zones de muntanya.

L’adaptació, protagonista de la trobada 

Les zones de muntanya s’han identificat com especialment sensibles al canvi climàtic, entre elles el massís pirinenc. Per això, a més de continuar actuant en la reducció dels gasos d’efecte hivernacle, és necessari treballar en el desenvolupament d’eines i mesures d’adaptació davant dels impactes del canvi climàtic.

El canvi climàtic no solament afecta els impactes mediambientals, sinó també totes les activitats desenvolupades en aquestes àrees de muntanya: el pastoralisme, l’agricultura, el turisme d’hivern i l’explotació forestal, entre d’altres.

Així doncs, l’adaptació al canvi climàtic suposa una dimensió clau a tenir en compte a l’hora de plantejar mesures econòmiques i socials als territoris de muntanya.

L’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic

L’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic és una iniciativa posada en marxa per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) el 2010, finançada pel Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-20133(POCTEFA). Més enllà de realitzar un seguiment de les evolucions del clima a escala transfronterera, l’Observatori té com a objectiu aportar les eines i informacions claus que contribueixin a l’adaptació dels sectors socioeconòmics i dels sistemes naturals més vulnerables del territori pirinenc. Com a plataforma d’intercanvi d’informació científica, l’Observatori posa a disposició dels investigadors, de les administracions i dels actors econòmics i socials nombroses eines sobre el canvi climàtic als Pirineus a través de la seva pàgina web: www.opcc-ctp.org

El CREAF membre del comitè científic de l’OPCC

En Bernat Claramunt com a expert en biodiversitat dels Pirineus i en Jordi Vayreda com a experts de boscos, ambdós membres del CREAF, són membres del comitè científic de l’observatori i assessoren, revisen i segueixen el seu projecte científic.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Himenòpter polinitzant la flor d'una malva comuna. Imatge: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Està desapareixent la primavera? 

Vivaldi va composar els seus quatre concerts de Les quatre estacions pels voltants de l’any 1721. En aquell moment estava molt clara la separació en quatre blocs segons la meteorologia, l’estat de la fauna i la flora, o l’astronomia. En canvi, ara, sembla que aquesta separació és cada cop més difusa a causa del canvi climàtic.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia