Search

El CREAF col·labora a la jornada “L’Empordà rebrota (cicle de caminades sobre territori cremat)”

Detall del programa
Detall del programa

Per conscienciar-nos, per valorar i per aprendre, amb una actitud constructiva, l’Associació Balmes Blancs ha dissenyat un cicle de xerrades-excursions a l’Alt Empordà. Dos diumenges i un dissabte, tres indrets, tres temàtiques sota un únic objectiu, el d’endur-se una experiència i uns coneixements sobre el foc, el bosc i la vida.

Detall del programa

 

Organitza

Associació Balmes Blancs

Dates

11, 18 i 24 de novembre

11 de novembre: Foc, incendis i paisatge (visió dels tècnics de forest) amb Eduard Plana, Cap de l’Àrea d’Incendis Forestals i Territori del CTFC (Centre Tecnològic Forestal de Catalunya).

18 de novembre: Regeneració dels boscos cremats (visió dels ecòlegs) amb Sandra Saura, investigadora del CREAF  i Albert Burgas, biòleg especialista en fauna

24 de novembre: Treballar en un foc forestal (visió dels bombers) amb Albert Besalú, ambientòleg especilitzat en incendis forestals i Samuel Colomer, Bomber de Llançà

L’Empordà rebrota (cicle de caminades sobre territori cremat)

Després dels incendis més importants dels últims anys a Catalunya, una part de l’Empordà ens deixa un testimoni cru i evident de com queda el territori arrasat pel foc. La comarca deixa de sortir a la televisió mentre el bosc alterat per la violència de les flames reempren el camí de la vida.

Ara és el moment per visitar, sentir, trepitjar el sòl i percebre l'abast de l'esdeveniment.
Per conscienciar-nos, per valorar i per aprendre, amb una actitud constructiva, hem dissenyat un cicle de xerrades-excursions a l’Alt Empordà. Dos diumenges i un dissabte, tres indrets, tres temàtiques sota un únic objectiu, el d’endur-nos una experiència i uns coneixements sobre el foc, el bosc i la vida.

Tot això sota la mirada de tres punts de vista diferents: el dels tècnics de forest, des d’una vessant de l’explotació, aprofitament i gestió; el dels ecòlegs, amb una visió ecosistèmica del bosc; i el dels bombers, amb una visió més encarada a garantir i proporcionar seguretat a la població.

Informació pràctica de les jornades:

  • Són independents entre elles. Pots apuntar-te a la/les que vulguis.
  • Cadascuna gira entorn una temàtica diferent relacionada amb els incendis.
  • El preu de cadascuna és de 18 euros. (Més 2 euros  d’assegurança els no federats).
  • El número de places de cada jornada és de 25 i s’assignaran per estricte ordre d’inscripció.
  • Són de caire pràctic i participatiu. Les explicacions es donaran in-situ sobre el terreny.
  • Les caminades són d’uns 8 km sense desnivells significatius. Aptes per a tots els públics.
  • En cada cas, es proposarà un restaurant de la zona on dinar i continuar amb els dubtes, debats etc. que hagin sorgit.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia