Search

“Fauna i Canvi Global” Jornada CREAF-SCB-ICHN

Jornada CREAF SCB ICHN
Jornada CREAF SCB ICHN

En la IX  edició de la jornada del CREAF, la Societat Catalana de Biologia (SCB) i la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) proposem una discussió i reflexió oberta per contrastar els punts de vista d’investigadors, tècnics i administracions amb competències en la planificació i la gestió de la fauna del nostre territori en un marc de canvi global. 

Jornada CREAF SCB ICHN

Accés al TRÍPTIC de la jornada

RESUM JORNADA

El canvi global és un fenomen complex que està canviant els nostres sistemes naturals. A més del conegut canvi climàtic, el canvi global inclou també el canvi d’usos del sòl i la fragmentació del paisatge, l’augment de la concentració de CO2 a l’atmosfera i les invasions biològiques, entre altres.

Els científics treballen per esbrinar quines són les conseqüències de tots aquests canvis sobre els ecosistemes. Estudien, per exemple, com afecta el canvi global als nostres boscos, què passarà amb la disponibilitat d’aigua o si variaran molt els cicles de nutrients.

Tot i això, es coneix ben poc dels efectes que pot tenir sobre la fauna. Obtenir series llargues i realitzar experiments amb animals és molt difícil, i dificulta la millora d’aquest coneixement.

Es coneix però, que el canvi climàtic i el canvi en els usos del sòl estan generant nous escenaris paisatgístics als que la fauna s’ha d’adaptar si vol sobreviure. Tanmateix, l’adaptació a aquests canvis és variable segons l’espècie, que pot mantenir-se al mateix lloc i adaptar-se als canvis de les condicions ambientals, pot fugir a llocs més òptims, o, si no és capaç d’adaptar-se, pot acabar desapareixent. De fet, comencem a trobar noves combinacions d’espècies que sorgeixen dels diferents graus d’adaptació que té la fauna davant dels canvis de l’ambient.

L’efecte de tots aquests canvis en els serveis ecosistèmics de cada regió és potencialment molt important. Per això, la present jornada pretén aglutinar els experts que hi treballen i posar a l’abast del públic la informació més rellevant i actual sobre els impactes i la resposta de la fauna davant del canvi global.

Dia i Lloc

21 de novembre de 2012, tot el dia. Sala Prat de la Riba,  Institut d’Estudis Catalans, Carrer del Carme 47

Organitza

  • CREAF
  • Societat Catalana de Biologia
  • Institució Catalana d’Història Natural

Inscripcions

L’assistència a la jornada és lliure i gratuïta
Es prega confirmació d’assistència a
a.ramon@creaf.uab.cat

Hi Col·laboren

Generalitat de Catalunya (Pla Anual de Transferència de Tecnologia)

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia