Search

La fragmentació dels hàbitats: de l’adaptació local al deute d’extinció

Fragmentació paisatge
Fragmentació paisatge

Aquesta jornada va pretendre presentar i debatre els principals avenços teòrics i les principals eines metodològiques emprades per a estudiar els efectes dels processos de fragmentació, des de la modelització i anàlisi de l’estructura i canvis en el paisatge fins a les tècniques més recents de l’ecologia molecular. També reflexionar sobre la necessitat d’incorporar aquests elements a la gestió i la conservació de les espècies i els hàbitats afectats per aquests processos de regressió.Els canvis en les cobertes i els usos del sòl que caracteritzen molts territoris mediterranis comporten la progressió de determinats hàbitats, però també la pèrdua i fragmentació de molts altres que, sovint, tenen un interès de conservació elevat.

Fragmentació paisatge

Aquests factors augmenten el risc d’extinció local de moltes espècies, però els efectes poden retardar-se en el temps per una qüestió d’inèrcia biològica (espècies que poden trigar dècades o segles a extingir-se) i donar lloc a fenòmens de deute d’extinció.Els efectes d’aquestes extincions s’estenen a l’organització de les comunitats i els ecosistemes i al funcionament de les xarxes tròfiques, tot i que es poden veure compensats per processos d’adaptació local.

A causa de la seva importància, les conseqüències de la pèrdua i fragmentació dels hàbitats han rebut una atenció creixent des de l’ecologia del paisatge, la biologia de la conservació o l’ecologia evolutiva.

Programa fragmentacio

On?

Sala Prat de la Riba
Institut d’Estudis Catalans
Carrer del Carme 47
Barcelona

Quan?

24 novembre de 2011

Organitza

SCB
ICHN

Col·labora

CREAF

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia