Search

Quant Carboni Tenim Sota els Peus? Carboni Subterrani I Funcionament Dels Boscos

Quins beneficis proporcionen els procesos relacionats amb el carboni subterrani en l’operativitat dels ecosistemes forestals? En aquesta jornada, organitzada per l’Acció COST FP0803 i la Secció d’Ecologia de la Societat Catalana de Biologia (SCB), es revisarà la situació actual del coneixement en les quatre àrees principals que afecten els procesos relacionats amb el carboni subterrani:

Jornada sobre el carboni subterrani i el funcionament dels boscos
Jornada sobre el carboni subterrani i el funcionament dels boscos

Com es veu afectada la dinàmica del carboni en aquests sistemes, sotmesos a canvis en el clima, i en les concentracions atmosfèriques de diòxid de carboni?

En aquesta jornada, organitzada per l’Acció COST FP0803 i la Secció d’Ecologia de la Societat Catalana de Biologia (SCB), es revisarà la situació actual del coneixement en les quatre àrees principals que afecten els procesos relacionats amb el carboni subterrani:

 

  • El recanvi d’arrels fines
  • El recanvi de micelis micorízics
  • Les reserves de carboni
  • La modelització biogeoquímica

La intenció de la trobada és connectar les diverses àrees de recerca implicades, avaluar la potencialitat de metodologies innovadores i desenvolupar noves descripcions de la dinàmica del carboni subterrani en els models biogeoquímics, basades en els processos en què participa.

La millora del coneixement en aquest àmbit hauria de permetre cobrir la necessitat, que la major part de països europeus tenen, d’avaluar els canvis en les reserves de carboni en els boscos, en el context de la Convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic i el Protocol
de Kyoto.

Triptic Jornada

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia