Moltes plantes exploten el moviment animal per dispersar les seves llavors, reduint així la depredació, la competència amb parentals, la competència entre germans, o promovent la colonització de llocs favorables per a la germinació i el desenvolupament.
La dispersió de llavors ha estat extensament estudiada i quantificada, però la seva integració dins el context més ampli dels cicles de vida ha estat incompleta, particularment en models teòrics.
Aquest treball busca desenvolupar un millor entendiment de la ecologia evolutiva de la dispersió de llavors per mitjà de frugívors, és a dir la endozoocoria. Per això hem desenvolupat un model espacialment implícit molt simple, que considera els aspectes tant positius com negatius de la frugivoría en el reclutament de plantes.
Amb aquest model vam estudiar l’evolució d’adaptacions per a la endozoocoria, tenint en compte que aquestes adaptacions tenen costos per a les plantes, així com també els patrons de consum i dispersió per part dels frugívors.
El nostre resultat principal és que l’evolució de fruits més grans, nutritius o colorits està condicionada no només pels seus costos, sinó també per el nivell d’exigència i la capacitat de discriminació dels frugívors, aspectes que no han estat considerats prèviament. També podem predir que la dispersió agregada de llavors indueix un tipus de selecció disruptiva capaç de originar un polimorfisme estable de fruits.
A càrrec de:
Dr. Tomás Revilla, Universitat de Groningen (Holanda) i investigador del CNRS (França)
Quan?
Divendres 11 maig a les 11:00h
On?
SALA POLIVALENT (C5-1066), (Al costat de la sala de Graus petita de dalt), Campus UAB, Facultat de Ciències, Edifici C