Search

Seminari CREAF: “Ecologia evolutiva de la dispersió de llavors per frugívors”

Aquest treball busca desenvolupar un millor enteniment de la ecologia evolutiva de la dispersió de llavors per mitjà de frugívors
Aquest treball busca desenvolupar un millor enteniment de la ecologia evolutiva de la dispersió de llavors per mitjà de frugívors

Moltes plantes exploten el moviment animal per dispersar les seves llavors, reduint així la depredació, la competència amb parentals, la competència entre germans, o promovent la colonització de llocs favorables per a la germinació i el desenvolupament.

Aquest treball busca desenvolupar un millor enteniment de la ecologia evolutiva de la dispersió de llavors per mitjà de frugívors
Aquest treball busca desenvolupar un millor entendiment de la ecologia evolutiva de la dispersió de llavors per mitjà de frugívors

La dispersió de llavors ha estat extensament estudiada i quantificada, però la seva integració dins el context més ampli dels cicles de vida ha estat incompleta, particularment en models teòrics.

Aquest treball busca desenvolupar un millor entendiment de la ecologia evolutiva de la dispersió de llavors per mitjà de frugívors, és a dir la endozoocoria. Per això hem desenvolupat un model espacialment implícit molt simple, que considera els aspectes tant positius com negatius de la frugivoría en el reclutament de plantes.

Amb aquest model vam estudiar l’evolució d’adaptacions per a la endozoocoria, tenint en compte que aquestes adaptacions tenen costos per a les plantes, així com també els patrons de consum i dispersió per part dels frugívors.

El nostre resultat principal és que l’evolució de fruits més grans, nutritius o colorits està condicionada no només pels seus costos, sinó també per el nivell d’exigència i la capacitat de discriminació dels frugívors, aspectes que no han estat considerats prèviament. També podem predir que la dispersió agregada de llavors indueix un tipus de selecció disruptiva capaç de originar un polimorfisme estable de fruits.

A càrrec de:

Dr. Tomás Revilla, Universitat de Groningen (Holanda) i investigador del CNRS (França)

Quan?

Divendres 11 maig a les 11:00h

 On?

SALA POLIVALENT (C5-1066), (Al costat de la sala de Graus petita de dalt), Campus UAB, Facultat de Ciències, Edifici C

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
Alba Gimbert

Nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic sobre biodiversitat i gestió

La plataforma de coneixement Prismàtic, iniciativa del Deptartament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que coordina el CREAF, presenta tot el programa de seminaris virtuals d’una hora sobre les temàtiques més actuals de la gestió i planificació del patrimoni natural i la biodiversitat.

L'arboç és un dels casos d'estudi que no té anyivoria. Autora: Catherine Preece.
Notícies
Veronica Couto Antelo

Algunes plantes deixen de reproduir-se cada any per la falta de nutrients

Un estudi en el que han participat diversos investigadors del CREAF conclou que les plantes amb menys nitrogen i fòsfor a les seves fulles alternen els anys de reproducció per poder-ho fer de manera massiva en les èpoques de bonança. És el cas dels roures, les alzines o els fajos.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia