Àmbit: Canvi global

La presentació de l'Informe de Síntesi de l'IPCC ha afavorit la convocatòria de diverses rodes de premsa internacionals per aportar als periodistes la visió científica del document i valorar les conseqüències per als governs de tot el món. Foto: Jonathan Ford, Unsplash.
Notícies

Jofre Carnicer, portaveu d’una roda de premsa internacional per contextualitzar l’Informe de Síntesi de l’IPCC sobre canvi climàtic

Pocs dies abans que l’IPCC presentés l’Informe de Síntesi de la 6a avaluació del canvi climàtic, s’han convocat rodes de premsa d’abast internacional per aportar context i contestar preguntes dels periodistes sobre la sèrie d’informes científics i com afecten a l’acció dels governs de tot el món.

Es preveu que el 70% dels arrossars dels països de renda baixa patiran major reducció de rendiment, contra el 52% dels de països de renda mitjana i alta. Imatge: arrossar a Tailàndia, per Eduardo Prim, Unsplash.
Notícies

Una alta concentració de CO2 a l’atmosfera empobreix les terres de cultiu d’arròs

L’elevada concentració de diòxid de carboni (CO2) a l’atmosfera redueix més d’un 20% la disponibilitat de fòsfor als arrossars de tot el món, un mineral fertilitzant indispensable. La situació col·loca els països amb poc poder adquisitiu en condicions adverses pel cost de l’adob de fòsfor, i amplia encara més la desigualtat econòmica a causa de les emissions de CO2 i els impactes en els processos geoquímics.

Instal·lació de plaques solars en un camp. Foto: Andrés Simón (Unsplash)
Notícies

Energia o ecologia, un fals dilema

Només als volts del 17% de l’energia que consumim l’obtenim del sol o del vent, però hi ha una forta oposició a les instal·lacions de nivell industrial d’aerogeneradors i panells fotovoltaics. Quasi tothom s’adona que no podem continuar cremant combustibles fòssils i accelerant l’escalfament, però llavors què origina aquesta oposició?

Olga Margalef i Jordi Solé Ollé, investigadors del CREAF i membres del Comitè d’experts en canvi climàtic del Parlament de Catalunya. Foto: CREAF.
Notícies

Olga Margalef i Jordi Solé Ollé, la crisi climàtica més enllà de les emissions

La urgència d’un nou plantejament sòcio econòmic, l’auto exigència d’estudiar el canvi climàtic, la ciència com a servei públic i el compromís de proposar alternatives transiten sobre la taula al voltant de la que conversen els investigadors Olga Margalef i Jordi Solé Ollé.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.