Search

Àmbit: Canvi global

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Embassament de la Llosa del cavall al 17,50% de la seva capacitat. Imatge Bernat Moreno @lasequeradel22.
Notícies

“Les sequeres es gestionen quan no hi ha emergència”

Catalunya ha arribat a l’emergència per sequera. Tot i això, es parla molt de les restriccions i molt poc del rerefons que ens ha portat a aquesta situació i de la transició hidrològica que necessitem.

La ciència que impulsa l’investigador del CREAF Albert Vilà Cabrera posa en focus en la gestió i la conservació lligada al canvi climàtic, a regions tan allunyades com la mediterrània i la tropical. Imatge: Domini públic.
Notícies

Albert Vilà Cabrera, un ecòleg del canvi climàtic, nou National Geographic Explorer

El potencial i l’originalitat del treball de l’investigador del CREAF Albert Vilà Cabrera li han suposat una distinció National Geographic Explorer. Els exploradors NG actuen a través de la ciència, la indagació, l’educació i la narració d’històries per contribuir a entendre la nostra terra, l’oceà, la vida silvestre i les cultures i l’enginy humans.

Espècie Pinus Uncinata, una de les espècies d'arbres que inclou l'estudi. Lloc: Pedraforca, Catalunya. Autoria: Laia andreu-Hayles.
Notícies

L’aire a Europa és el més sec dels últims 400 anys

Una recerca publicada a Nature Geoscience, en la qual ha participat la Universitat de Barcelona i el CREAF, demostra que des de principis del segle XXI, l’aire de gran part d’Europa s’ha tornat més sec que en qualsevol període anterior, i que aquesta tendència continua. Les regions més afectades es troben a la regió occidental.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.