Els arbres capten metà de l’atmosfera gràcies als microorganismes que habiten a la seva escorça
Un nou estudi demostra que els arbres consumeixen metà, un gas d’efecte hivernacle responsable de prop del 30% de l’escalfament global.
Un nou estudi demostra que els arbres consumeixen metà, un gas d’efecte hivernacle responsable de prop del 30% de l’escalfament global.
Les dades recollides pel DACC indiquen que l’any 2023 van augmentar les boixedes afectades tan sols un 4% respecte al 2022; en comparació amb els darrers anys que havia arribat a augmentar un 37%.
Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.
Un estudi confirma que la intensificació dels règims d’incendis provocats pel canvi climàtic i altres activitats humanes redueix l’abundància, la diversitat i el bon estat de les plantes, cosa que afecta més plantes llenyoses com els boscos de coníferes.
Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.
Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?
Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.
La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.
Un estudi publicat avui a Communications Earth and Environment – Nature ha aconseguit llegir els anells de cinc arbres centenaris i reconstruir la història de les pluges de la serralada Andina a Sud-amèrica des del 1700 fins al 2013.
El CREAF i el Consorci Forestal de Catalunya (CFC) han compartit recentment una jornada d’intercanvi per posar en comú la visió que tenen ambdues entitats del bosc, els seus reptes i les possibles col·laboracions per conservar els seus serveis socioambientals.
Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.