Àmbit: Ecologia forestal

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) en diferents etapes del cicle vital. Font: Alerta Forestal 
Notícies

El curiós cicle vital de la processionària del pi

La processionària del pi té un cicle vital complex, i és per això que només ens en recordem als mesos d’hivern i primavera, quan veiem la seva fase d’eruga urticant.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

El projecte de recerca DigiMedFor posa la ciència al servei de la competitivitat del sector forestal mediterrani. Imatge: Domini públic.
Notícies

DigiMedFor aposta per transformar el sector forestal mediterrani amb innovació digital i sostenibilitat

L’objectiu de DigiMedFor és augmentar la competitivitat del subministrament de fusta forestal mediterrània, gràcies a una profunda transformació de la seva realitat tecnològica. D’aquesta manera, es millora la gestió de múltiples serveis ecosistèmics forestals i es facilita la traçabilitat de l’origen de la fusta. Imatge: Domini públic.

Cada vegada és més crític tenir en compte el concepte de resiliència del bosc, entesa com la capacitat d'assimilar pressions i canvis i d'adaptar-se, tot mantenint les funcions essencials. Imatge: CIHEAM Saragossa.
Notícies

Avaluar la resiliència del bosc mediterrani i actuar en conseqüència, focus d’un curs del CREAF i CIHEAM Saragossa

Els episodis de sequera, incendis i plagues conseqüència del canvi climàtic són una amenaça per al bosc de clima mediterrani, que s’afegeix a la constant acció humana vinculada tant a l’activitat sòcio economica com a l’oci. En aquest context cada vegada és més crític tenir en compte el concepte de resiliència del bosc.

Coneixement

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta! El concepte, en realitat, va molt més enllà.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.