
Hi ha permafrost a Catalunya?
Sovint ens imaginem el permafrost o permagel com un sòl congelat propi de les zones polars. Res més lluny de la realitat, també a Catalunya
Sovint ens imaginem el permafrost o permagel com un sòl congelat propi de les zones polars. Res més lluny de la realitat, també a Catalunya
El 7 de novembre, el Parlament Europeu va ser l’escenari d’un seminari inèdit titulat “La necessitat de la gestió dels boscos. El cas dels boscos mediterranis”, organitzat pel eurodiputat català Jordi Solé, vicepresident del grup parlamentari Els Verds/Aliança Lliure Europea.
Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!
La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.
El CREAF assisteix a la COP28 sobre el clima per aportar la veu i el coneixement científics sobre la necessitat que els governs del món impulsin accions d’adaptació al canvi climàtic i de preservació la biodiversitat, en un context de canvi global.
Un nou estudi, publicat a Ecology Letters i liderat per l’investigador del CREAF Oriol Lapiedra, suggereix que un sol canvi pot desencadenar una sèrie de conseqüències en cascada que acabin alterant tot un ecosistema.
El sòl cada cop emmagatzema més nitrogen provinent d’activitats com ara l’agricultura intensiva, que empra fertilitzants artificials rics en aquest component, o els excrements del bestiar.
Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.