Disponible en format digital el llibre Ecologia Urbana d’en Jaume Terradas

Ja es pot descarregar en format pdf
Ja es pot descarregar en format pdf

Ja es pot descarregar o consultar en format pdf el llibre publicat l’any 2001 per l’editorial Rubes que va escriure en Jaume Terradas sobre l’Ecologia de les ciutats.

Ja es pot descarregar en format pdf
Ja es pot descarregar en format pdf

 

Les ciutats neixen, fa tan sols uns 5000 anys, com una peculiaritat de l’espècie humana. Són bàsicament estructures capaces d’acollir grans aglomeracions permanents d’individus. La seva complexa i artificiosa ordenació fa d’elles el contrapunt «humà» de la natura, raó per la qual la moderna ecologia i els moviments ecologistes sorgeixen com a defensors del que «natural» i contraris, per tant, al «ciutadà».

"La ciutat, com a entorn viu, és en si mateixa un ecosistema", Jaume Terradas, Ecologia Urbana, 2001.

L’ecologia urbana sorgeix d’aquesta consideració i estudia, des d’una perspectiva científica, el fenomen urbà centrant-se en l’estudi dels processos i els fluxos que mantenen el metabolisme de la ciutat. Ecologia urbana analitza de forma clara i comprensible la complexitat de l’estructura urbana, quantifica els corrents de matèria i energia que interrelacionen la ciutat amb el seu entorn i permeten la seva continuïtat, i introdueix indicadors ambientals i de sostenibilitat aplicats al conjunt urbà, considerant sempre el protagonisme l’element vital (humà o animal) que habita la ciutat.

Jaume Terradas conclou exposant les bases sobre les que se sustentarà la ciutat futura i enuncia els criteris ecològics per a la gestió de les urbs.

 Per descarregar  clica el següent enllaç –> DESCARREGA EL DOCUMENT EN PDF

 

Articles relacionats

El botànic, gravat de Marià Fortuny. Font: Museu Nacional d'Art de Catalunya (https://www.museunacional.cat/es).
Notícies
Jaume Terradas

Els naturalistes també s’extingeixen

Vivim la sisena gran extinció d’espècies. És un procés molt ràpid de disminució de la biodiversitat. Juntament amb aquests processos d’extinció accelerada hi ha un altre procés d’extinció que resulta paradoxal: la dels naturalistes.

La mina de Bayan Obo a la Mongòlia Interior (Xina) conté una gran quantitat de minerals de terres rares. Font: REUTERS (2011).
Notícies
Anna Ramon

La humanitat esprem la taula periòdica d’esquena als riscos

La natura fa milions d’anys que se les arregla amb uns quants elements de la taula periòdica. En canvi, per construir el món dels humans en necessitem moltíssims més. Un nou article analitza les raons i conseqüències d’aquesta divergència.

Cotorreta de pit gris a la ciutat de Barcelona. Imatge: Vicente Zambrano.
Notícies
Anna Ramon

Portar una vida urbanita, el secret de les cotorres invasores per expandir-se i establir-se per la Península Ibèrica

Un article publicat recentment liderat per la investigadora del CREAF Laura Cardador demostra que els hàbitats humans, les nostres ciutats i les connexions o infraestructures viàries, han estat un trampolí que han permès que la cotorreta de pit gris i la cotorra de Kramer colonitzessin la Península i que s’hi hagin establert de forma permanent.

Coneixement
Jaume Terradas

Dos llibres i un article

Aquest article està dedicat a la memòria del nostre estimat Marc Estiarte i Garrofé, mort el 22 de setembre de 2022 als 55 anys, després

Ocell banyant-se a una font (Font: Timothy Kindrachuk per a Unsplash)
Coneixement
Florencia Florido

Què és un refugi climàtic?

Un refugi climàtic és una zona natural o urbana que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d’un context desfavorable. Les condicions de cada refugi climàtic determinen si beneficien més a una espècie o a una altra –inclosa la humana– depenent de les necessitats de cadascuna. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia