L’agència SINC parla de la reducció del cabal de les conques catalanes a finals de segle

Portada de la notícia de l'Agència SINC
Portada de la notícia de l'Agència SINC

L’agència de notícies científiques SINC publica avui un article sobre un estudi realitzat pel CREAF sobre la disminució del cabal dels rius catalans a finals de segle XXI, conseqüencia del canvi climàtic. Les prediccions no són gaire optimistes, i es preveu una reducció mitjana del 34% per a les tres conques estudiades: la del Fluvià, la Tordera i el Siurana.

Portada de la notícia de l'Agència SINC
Portada de la notícia de l’Agència SINC

La investigació, que és el Treball Final de Màster de la Diana Pascual, tècnica del CREAF, ha estat publicat a la revista Hydrological Sciences Journal i ha comptat amb la participació de l’Eduard Pla, en Javier Retana i en Jaume Terradas (tècnic, director i investigador del CREAF, respectivament).

De les tres conques estudiades, les del Fluvià i la Tordera seran les que es veuran més afectades pel canvi climàtic, ja que són les més humides. L’estudi “permetrà entendre, localitzar i quantificar els efectes del canvi climàtic en els recursos hídrics, informació clau per al disseny de mesures d’adaptació”, explica la Diana.

El año 2015 batió todos los records de calor: la temperatura media global superó en un 1 ºC las registradas en la era preindustrial, según la Organización Meteorológica Mundial. Pero la tendencia seguirá durante las próximas décadas, de hecho 15 de los 16 años más cálidos ya se han registro en el siglo XXI. Según los expertos, si sigue la tendencia para 2100 se alcanzará un aumento de temperaturas de entre 2,7 y 3,5 ºC.

[Continuar llegint l’article al lloc web de l’agència SINC]

 

ARTICLE

Pascual, D., Pla, E., Lopez-Bustins, J.A., Retana, J., Terradas, J. Impacts of climate change on water resources in the Mediterranean Basin: a case study in Catalonia, Spain. (2015) Hydrological Sciences Journal 60(12): 2132-2147 DOI: 10.1080/02626667.2014.947290

Articles relacionats

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Notícies
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia