Search

Com pot afectar la sequera els nostres boscos?

Aigua de pluja en una conífera
Aigua de pluja en una conífera

El passat 28 de gener, l’investigador del CREAF Jordi Martínez-Vilalta era entrevistat al programa El Matí de Catalunya Ràdio, per parlar dels efectes de la sequera sobre els boscos catalans. Tot i que la situació no és alarmant, moltes pinedes pateixen les conseqüències de la manca d’aigua i les altes temperatures indirectament, degut a la gran quantitat de processionària del pi d’enguany (podeu recuperar les declaracions a partir del minut 2:05).

Aigua de pluja en una conífera
Aigua de pluja en una conífera. Autora: (CC0) Diane Joanis

Aquesta anomalia “és estranaya, per a nosaltres i per als boscos, perquè normalment aquí quan hi ha sequera és a l’estiu. Quan la sequera és a l’hivern, com ara, té uns efectes una mica diferents”, comentava l’expert a la pregunta feta per la conductoradel programa, Mònica Terribes. En aquest sentit, per exemple, no està clar com afectarà aquest atac massiu de processionària. Tanmateix, la salut general dels boscos és bona, per ara, però caldrà veure com zones de planifolis com faigs, roures i alzines, reaccionen si la sequera continua.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia