Search

Com pot afectar la sequera els nostres boscos?

Aigua de pluja en una conífera
Aigua de pluja en una conífera

El passat 28 de gener, l’investigador del CREAF Jordi Martínez-Vilalta era entrevistat al programa El Matí de Catalunya Ràdio, per parlar dels efectes de la sequera sobre els boscos catalans. Tot i que la situació no és alarmant, moltes pinedes pateixen les conseqüències de la manca d’aigua i les altes temperatures indirectament, degut a la gran quantitat de processionària del pi d’enguany (podeu recuperar les declaracions a partir del minut 2:05).

Aigua de pluja en una conífera
Aigua de pluja en una conífera. Autora: (CC0) Diane Joanis

Aquesta anomalia “és estranaya, per a nosaltres i per als boscos, perquè normalment aquí quan hi ha sequera és a l’estiu. Quan la sequera és a l’hivern, com ara, té uns efectes una mica diferents”, comentava l’expert a la pregunta feta per la conductoradel programa, Mònica Terribes. En aquest sentit, per exemple, no està clar com afectarà aquest atac massiu de processionària. Tanmateix, la salut general dels boscos és bona, per ara, però caldrà veure com zones de planifolis com faigs, roures i alzines, reaccionen si la sequera continua.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia