Com pot afectar la sequera els nostres boscos?

Aigua de pluja en una conífera
Aigua de pluja en una conífera

El passat 28 de gener, l’investigador del CREAF Jordi Martínez-Vilalta era entrevistat al programa El Matí de Catalunya Ràdio, per parlar dels efectes de la sequera sobre els boscos catalans. Tot i que la situació no és alarmant, moltes pinedes pateixen les conseqüències de la manca d’aigua i les altes temperatures indirectament, degut a la gran quantitat de processionària del pi d’enguany (podeu recuperar les declaracions a partir del minut 2:05).

Aigua de pluja en una conífera
Aigua de pluja en una conífera. Autora: (CC0) Diane Joanis

Aquesta anomalia “és estranaya, per a nosaltres i per als boscos, perquè normalment aquí quan hi ha sequera és a l’estiu. Quan la sequera és a l’hivern, com ara, té uns efectes una mica diferents”, comentava l’expert a la pregunta feta per la conductoradel programa, Mònica Terribes. En aquest sentit, per exemple, no està clar com afectarà aquest atac massiu de processionària. Tanmateix, la salut general dels boscos és bona, per ara, però caldrà veure com zones de planifolis com faigs, roures i alzines, reaccionen si la sequera continua.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia