El BigVang parla dels incendis de 6a generació

L’investigador Lluís Brotons i la investigadora Andrea Duane destaquen que les condicions, abans excepcionals, per a que es produïssin incendis incontrolables com els de Califòrnia, Grècia o Portugal, són ara molt habituals. Cal canviar l’estratègia d’apagar les flames cap a la prevenció.

La periodista de La Vanguardia i el seu suplement digital sobre ciència BigVang Cristina Sáez ha publicat un reportatge aquest 17 d’agost que parla dels incendis de sisena generació. El cap dels GRAF, en Marc Castellnou, explica que són focs forestals on hi ha una concentració màxima de combustible i que succeeixen en un moment en què el bosc està sota unes condicions atmosfèriques radicalment càlides i inestables, amb una sequera perllongada que estressa enormement l’ecosistema. Això provoca que cremin superfícies immenses de bosc en molt poc temps, i que l’incendi sigui impossible de controlar, com ha passat recentment a Califòrnia, Grècia i Portugal.

Són focs que cada cop seran més habituals degut al canvi climàtic i que per tant cal passar d’una estratègia que passa per intentar aturar les flames cap a una de prevenció. Per a fer-ho, segons Castellnou, cal ajudar els boscos a canviar per a que resisteixin millor les noves condicions climàtiques. Una tesi amb la que coincideix l’investigador del CREAF i el CTFC Lluís Brotons, que afegeix que “el problema del bosc no és científic, sinó que és social i té també a veure amb el model econòmic de país“.

També la investigadora del CREAF i el CTFC Andrea Duane hi explica que ja s’està treballant en la previsió i que s’aprofiten les dades proporcionades pels bombers sobre els grans incendis del passat per a projectar quin tipus d’incendi i on es poden produir de nou en el futur.

Podeu llegir tot el reportatge seguint aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia