Search

“El bosc, el gran oblidat” a @Senseficció

Moment en que entrevisten a Javier Retana
Moment en que entrevisten a Javier Retana

El programa “Sense Ficció” de TV3 ha dedicat un dels seus documentals a la situació dels boscos a Catalunya, que ha comptat amb la col·laboració del CREAF. Entre les veus de diferents experts hi ha en Javier Retana, director del CREAF i Catedràtic d’Ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Moment en que entrevisten a Javier Retana
Moment del programa en el que entrevisten a Javier Retana.

La majoria de boscos del territori català estan abandonats i mal gestionats i, per tant, són una amenaça permanent d’incendis difícils de controlar. Catalunya té un cinquanta per cent del territori cobert de boscos i això ens situa entre els països amb més superfície forestal, per damunt de països centreeuropeus com França, Àustria o Itàlia.

Actualment només s’està gestionant un deu per cent d’aquesta superficie forestal i les prediccions sobre el canvi climàtic suggereixen que la situació dels boscos de Catalunya podria empitjorar molt. 

Vídeo sencer del documental “El bosc, el gran oblidat”.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Cabres i ovelles pasturant al bosc. Imatge: Josep Maria Saurí
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ramaderia, bosc i foc en una jornada a Collbató 

El passat 15 de febrer es va coordinar una trobada per co-dissenyar com ha de ser el model de pastura al bosc perquè sigui compatible alhora per la pagesia i la conservació de la natura. Es van reunir més de 25 persones de tots els sectors implicats: pastura, investigació, gestió de la propietat i associacions forestals.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia