Search

“Els dies clau” dedica un capítol al gran incendi del 18 de juliol de 1998

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.
Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

El programa del Canal 33 de Televisió de Catalunya “Els dies clau” va reconstruir en el capítol d’ahir aquells tres dies de juliol en què un gran incendi forestal cremava gran part de la Catalunya Central. El capítol recull les experiències dels bombers, afectats i científics, amb la participació de l’investigador del CREAF Josep Maria Espelta (min 07:16), expert en dinàmica de boscos i incendis forestals.

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.
Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

L’incendi que va començar a Aguilar de Segarra és el més ràpid que s’ha registrat a Europa. En tres dies va cremar sense control unes 20.000 hectàrees i va representar un abans i un després en l’extinció d’incendis a Catalunya. Aquesta catàstrofe forestal va confirmar que Catalunya estava tenint un altre tipus d’incendi provocat per una climatologia cada cop més extrema juntament amb la manca de gestió forestal.

Segons J.M. Espelta, la superfície forestal de Catalunya ha augmentat un 20% en la segona meitat del segle XX. Les causes han estat principalment l’abandonament de les zones rurals i la conseqüent manca de gestió forestal.

El canvi climàtic ha afavorit l’aparició de grans incendis forestals. En els ultims anys la mitjana d’hectarees cremades per incendis forestals ha disminuït, però el risc cada vegada és més elevat.

>>> Vegeu el capítol sencer

Comparteix l'article!

Articles relacionats

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

El tècnic de comunicació Galdric Mossoll serà una de les cares del CREAF al TikTok.
Notícies
CREAF

El CREAF estrena canal de TikTok 

Avui, Dia Mundial del Medi Ambient, el CREAF suma una fita al seu objectiu de difondre la recerca catalana entre tots els públics i s’obre canal de TikTok, la xarxa per excel·lència dels més joves. El contingut que s’hi trobarà serà divulgatiu, naturalista, fresc i en català. Feu-nos follow a @CREAF_ecologia!

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia