Search

“Els dies clau” dedica un capítol al gran incendi del 18 de juliol de 1998

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.
Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

El programa del Canal 33 de Televisió de Catalunya “Els dies clau” va reconstruir en el capítol d’ahir aquells tres dies de juliol en què un gran incendi forestal cremava gran part de la Catalunya Central. El capítol recull les experiències dels bombers, afectats i científics, amb la participació de l’investigador del CREAF Josep Maria Espelta (min 07:16), expert en dinàmica de boscos i incendis forestals.

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.
Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

L’incendi que va començar a Aguilar de Segarra és el més ràpid que s’ha registrat a Europa. En tres dies va cremar sense control unes 20.000 hectàrees i va representar un abans i un després en l’extinció d’incendis a Catalunya. Aquesta catàstrofe forestal va confirmar que Catalunya estava tenint un altre tipus d’incendi provocat per una climatologia cada cop més extrema juntament amb la manca de gestió forestal.

Segons J.M. Espelta, la superfície forestal de Catalunya ha augmentat un 20% en la segona meitat del segle XX. Les causes han estat principalment l’abandonament de les zones rurals i la conseqüent manca de gestió forestal.

El canvi climàtic ha afavorit l’aparició de grans incendis forestals. En els ultims anys la mitjana d’hectarees cremades per incendis forestals ha disminuït, però el risc cada vegada és més elevat.

>>> Vegeu el capítol sencer

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

La ciència i la meteorologia s’uneixen en una sessió moderada per Marta García, presidenta mundial de WWCOTY, amb Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF; Mar Gómez, meteoròloga, i Marga López Rivas, investigadora de la Universidad de Cádiz (d’esquerra a dreta). Imatge: elDiario.es
Notícies
Adriana Clivillé

Per què cal llegir l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere

El paper social de la dona i la seva vulnerabilitat són dues de les claus que expliquen per què és crític apropar-se a l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere. Quatre professionals comparteixen opinions complementàries, en una conversa convocada per elDiario.es en la qual intervé Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia