“Els dies clau” dedica un capítol al gran incendi del 18 de juliol de 1998

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.
Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

El programa del Canal 33 de Televisió de Catalunya “Els dies clau” va reconstruir en el capítol d’ahir aquells tres dies de juliol en què un gran incendi forestal cremava gran part de la Catalunya Central. El capítol recull les experiències dels bombers, afectats i científics, amb la participació de l’investigador del CREAF Josep Maria Espelta (min 07:16), expert en dinàmica de boscos i incendis forestals.

Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.
Josep Maria Espelta, investigador del CREAF.

L’incendi que va començar a Aguilar de Segarra és el més ràpid que s’ha registrat a Europa. En tres dies va cremar sense control unes 20.000 hectàrees i va representar un abans i un després en l’extinció d’incendis a Catalunya. Aquesta catàstrofe forestal va confirmar que Catalunya estava tenint un altre tipus d’incendi provocat per una climatologia cada cop més extrema juntament amb la manca de gestió forestal.

Segons J.M. Espelta, la superfície forestal de Catalunya ha augmentat un 20% en la segona meitat del segle XX. Les causes han estat principalment l’abandonament de les zones rurals i la conseqüent manca de gestió forestal.

El canvi climàtic ha afavorit l’aparició de grans incendis forestals. En els ultims anys la mitjana d’hectarees cremades per incendis forestals ha disminuït, però el risc cada vegada és més elevat.

>>> Vegeu el capítol sencer

Articles relacionats

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia