Search

#focempordà – Els ecòlegs recomanen no replantar la zona cremada

Rebrot després d'un incendi
Rebrot després d'un incendi

Preveuen que la reforestació serà natural i demanen centrar els esforços en la gestió dels boscos que caldrà fer posteriorment.

Rebrot després d'un incendi
Rebrot després d’un incendi

Quan va començar l’incendi de l’Alt Empordà i es va veure la dimensió que agafava, molts ja van començar a pensar en la necessitat de replantar la gran quantitat d’arbres cremats. Això, però, no seria una bona idea, segons alerten els especialistes en ecologia consultats per l’ARA.

Carles Gracia, professor d’ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) i investigador del CREAF, opina que “seria contraproduent perquè molt probablement una bona part del que s’ha cremat es regenerarà de manera natural”. Josep Maria Espelta, investigador del CREAF, coincideix en aquesta predicció: “El primer que hem de tenir en compte és el tipus de vegetació que s’ha cremat, i en aquest cas una gran part correspon a espècies que són rebrotadores”.

Podeu llegir la resta de l’article al següent enllaç

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia