Search

“Els focs s’apaguen a l’hivern”

El director i investigador del CREAF, Javier Retana, comenta el tràgic incendi d’aquests dies a Portugal i valora la situació dels boscos i incendis espanyols al programa Arriba España de M80 Radio.

wildfire_pixabay1
Font: Pixabay (CC0)

El gran incendi forestal que està assolant Portugal aquests darrers dies, l’onada de calor i l’inici de l’estiu han fet que el programa Arriba España, d’M80 Radio, hagi entrevistat el director del CREAF, Javier Retana. Durant la seva intervenció, Retana ha destacat que els principals motius de l’augment i de la intensitat dels focs són el canvi climàtic, el canvi d’usos del sòl i la manca de gestió forestal, que propicia grans extensions de territori amb boscos molt densos i continus, idonis per desenvolupar grans incendis forestals.

El director del CREAF ha dit que “és impossible netejar tots els boscos d’Espanya” i ha explicat que la millor manera d’evitar aquests focs tan destructius passa per crear un paisatge en mosaic, on hi hagi diferents elements combinats —conreus, boscos, camins, prats…— i no una continuïtat molt elevada. D’aquesta manera, si hi ha suficient distància entre masses forestals és més fàcil que quan hi hagi un incendi el foc no passi d’una a l’altra. També ha destacat la gran tasca que fan els serveis d’extinció d’incendis i que la millor manera d’ajudar-los és fer una prevenció adequada amb anterioritat. “Els focs s’apaguen a l’hivern”, ha dit. Tanmateix, Retana ha demanat una estratègia estatal que inclogui tots els sectors implicats, tot i que de moment això no s’ha realitzat per la gran complexitat que comporta.

Finalment ha destacat els motius pels quals Portugal porta uns anys patint greus incendis forestals, entre els quals hi ha la manca de recursos per a l’extinció i el fet que hi hagi zones especialment inaccessibles i abandonades on és molt difícil extingir el foc i fer-ne una prevenció adequada.

Podeu escoltar l’entrevista a partir del minut 29:30.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia