“Els focs s’apaguen a l’hivern”

El director i investigador del CREAF, Javier Retana, comenta el tràgic incendi d’aquests dies a Portugal i valora la situació dels boscos i incendis espanyols al programa Arriba España de M80 Radio.

wildfire_pixabay1
Font: Pixabay (CC0)

El gran incendi forestal que està assolant Portugal aquests darrers dies, l’onada de calor i l’inici de l’estiu han fet que el programa Arriba España, d’M80 Radio, hagi entrevistat el director del CREAF, Javier Retana. Durant la seva intervenció, Retana ha destacat que els principals motius de l’augment i de la intensitat dels focs són el canvi climàtic, el canvi d’usos del sòl i la manca de gestió forestal, que propicia grans extensions de territori amb boscos molt densos i continus, idonis per desenvolupar grans incendis forestals.

El director del CREAF ha dit que “és impossible netejar tots els boscos d’Espanya” i ha explicat que la millor manera d’evitar aquests focs tan destructius passa per crear un paisatge en mosaic, on hi hagi diferents elements combinats —conreus, boscos, camins, prats…— i no una continuïtat molt elevada. D’aquesta manera, si hi ha suficient distància entre masses forestals és més fàcil que quan hi hagi un incendi el foc no passi d’una a l’altra. També ha destacat la gran tasca que fan els serveis d’extinció d’incendis i que la millor manera d’ajudar-los és fer una prevenció adequada amb anterioritat. “Els focs s’apaguen a l’hivern”, ha dit. Tanmateix, Retana ha demanat una estratègia estatal que inclogui tots els sectors implicats, tot i que de moment això no s’ha realitzat per la gran complexitat que comporta.

Finalment ha destacat els motius pels quals Portugal porta uns anys patint greus incendis forestals, entre els quals hi ha la manca de recursos per a l’extinció i el fet que hi hagi zones especialment inaccessibles i abandonades on és molt difícil extingir el foc i fer-ne una prevenció adequada.

Podeu escoltar l’entrevista a partir del minut 29:30.

Articles relacionats

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia