“Els focs s’apaguen a l’hivern”

El director i investigador del CREAF, Javier Retana, comenta el tràgic incendi d’aquests dies a Portugal i valora la situació dels boscos i incendis espanyols al programa Arriba España de M80 Radio.

wildfire_pixabay1
Font: Pixabay (CC0)

El gran incendi forestal que està assolant Portugal aquests darrers dies, l’onada de calor i l’inici de l’estiu han fet que el programa Arriba España, d’M80 Radio, hagi entrevistat el director del CREAF, Javier Retana. Durant la seva intervenció, Retana ha destacat que els principals motius de l’augment i de la intensitat dels focs són el canvi climàtic, el canvi d’usos del sòl i la manca de gestió forestal, que propicia grans extensions de territori amb boscos molt densos i continus, idonis per desenvolupar grans incendis forestals.

El director del CREAF ha dit que “és impossible netejar tots els boscos d’Espanya” i ha explicat que la millor manera d’evitar aquests focs tan destructius passa per crear un paisatge en mosaic, on hi hagi diferents elements combinats —conreus, boscos, camins, prats…— i no una continuïtat molt elevada. D’aquesta manera, si hi ha suficient distància entre masses forestals és més fàcil que quan hi hagi un incendi el foc no passi d’una a l’altra. També ha destacat la gran tasca que fan els serveis d’extinció d’incendis i que la millor manera d’ajudar-los és fer una prevenció adequada amb anterioritat. “Els focs s’apaguen a l’hivern”, ha dit. Tanmateix, Retana ha demanat una estratègia estatal que inclogui tots els sectors implicats, tot i que de moment això no s’ha realitzat per la gran complexitat que comporta.

Finalment ha destacat els motius pels quals Portugal porta uns anys patint greus incendis forestals, entre els quals hi ha la manca de recursos per a l’extinció i el fet que hi hagi zones especialment inaccessibles i abandonades on és molt difícil extingir el foc i fer-ne una prevenció adequada.

Podeu escoltar l’entrevista a partir del minut 29:30.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia