Els investigadors Jordi Bosch i Josep Peñuelas al ‘MeteoMauri’, de Catalunya Ràdio

Recentment, dos dels investigadors del CREAF, en Jordi Bosch i en Josep Peñuelas, han passat per l’espai de ràdio del conegut meteoròleg Francesc Mauri. Els pol·linitzadors i l’enverdiment de la Terra són els temes que es van tractar en cada un dels programes.

MeteoMauriBoschPeñuelas

El dijous 14 de juliol, Jordi Bosch va parlar sobre les amenaces a les que s’enfronten gran part dels pol·linitzadors de la Terra, i que recull l’informe de la IPBES, en el qual hi ha participat l’investigador del CREAF. Una gran part de la diversitat de pol·linitzadors mundials està amenaçat a nivell local, i, si acabessin desapareixent, les conseqüències per a la biodiversitat, l’ecologia, i el benestar humà serien molt negatives.

Especialment l’agricultura se’n veuria afectada, ja que prop del 75% de les espècies cultivades depenen dels pol·linitzadors, essent les fruites les que més perillarien. Les causes d’aquesta davallada dels pol·linitzadors són sobretot el canvi d’usos del sòl i la intensificació agrícola, segons Jordi Bosch.

La setmana següent, el dijous 21 de juliol, va ser Josep Peñuelas qui va participar al ‘MeteoMauri’ per comentar el fenòmen de reverdiment de la Terra que ha investigat en un estudi. La fertilització del planeta sobretot amb diòxid de carboni i nitrogen per part dels humans, juntament amb altres aspectes com l’abandonament dels conreus, ha permès que la superfície verda de la Terra hagi augmentat les darreres tres dècades.

Això ha ajudat que molta part d’aquest CO2 emès a l’atmosfera quedi retingut en forma de biomassa vegetal. Però aquesta capacitat d’embornal sembla que està arribant al seu  límit.

Articles relacionats

Coneixement
Angela Justamante

Què és l’IPBES?

Perdem biodiversitat, és innegable, però, a quin ritme? Per què? Com ens afecta? I, què podem fer-ne? La Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) respon aquestes preguntes des de la seva creació en l’any 2012. T’ho expliquem!

Il·lustració que acompanya el reportatge
Notícies
CREAF

És un fet, perdem biodiversitat: actuem?

La Revista IDEES, editada pel Centre d’Estudis de Temes Contemporanis. Departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència ha publicat un monogràfic sobre l’Agenda 2030

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia