En Jordi Vayerda i els mapes d’alta resolució amb làser són protagonistes del ‘Innovadores’

Els mapes estan fets a partir de tecnologia LiDAR, un làser emès des d'una avioneta.
Els mapes estan fets a partir de tecnologia LiDAR, un làser emès des d'una avioneta.

La secció ‘Innovadores’ del diari El Mundo dedica un extens article a la publicació dels mapes d’alta resolució dels boscos catalans. Aquesta cartografia s’ha fet a partir de la tecnologia làser LiDAR i hi ha participat el CREAF, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

L’investigador del CREAF Jordi Vayreda ha participat en l’elaboració dels vuit mapes i ha explicat a l’article del diari que aquest “és un projecte necessari per a augmentar els models de protecció d’incendis que millorin la predicció de la seva propagació”. Aquests mapes tenen una resolució 2.500 major que la dels inventaris forestals dels que es disposava fins ara, i es poden descarregar de forma totalment gratuïta. La novetat que suposa això gràcies a la tecnologia làser LiDAR ha estat el motiu pel qual s’hi ha fixat el suplement dedicat a la innovació de El Mundo.

Lidia Montes. El territorio catalán cuenta ya con mapas en alta resolución de sus bosques. Se trata de los primeros que se elaboran de este tipo y sus artífices han sido el Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya -ICGC- y el Centre for Ecological Research and Forestry Applications -CREAF-. Los primeros han aportado su tecnología láser para la elaboración de mapas y los segundos su know how en materia forestal. El resultado son ocho mapas con una resolución 2.500 veces superior a la de los inventarios forestales tradicionales que es posible descargar de forma gratuita en formato GeoTiff desde la web del ICGC…

[Continuar llegint més a la web de ‘Innovadores’]

Articles relacionats

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa a la jornada de bioeconomia i emprenedoria organitzada pel MITECO

El dia 21 de març, amb motiu del Dia Internacional dels Boscos, el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va organitzar una jornada sobre bioeconomia i emprenedoria en el sector forestal. El CREAF va tenir l’oportunitat d’aportar-hi la seva visió a través de l’investigador Marc Gràcia.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia