Search

En Jordi Vayreda explica a ‘El món a RAC1’ la situació de la processionària

L’investigador ha destacat al programa radiofònic dirigit per Jordi Basté l’excepcionalitat que suposa per segon any consecutiu una quantitat i distribució tan gran pel territori d’aquesta eruga. A més, ha explicat en què consisteix i com participar en la campanya #AlertaForestal.

Jordi Vayreda, investigador del CREAF i cap juntament amb Lluís Brotons del projecte ‘Boscos sans per una societat saludable’, ha estat entrevistat aquest matí al programa ‘El món a RAC1’. Durant la seva intervenció, Vayreda ha explicat que per segon any consecutiu, la processionària ha afectat zones molt extenses de Catalunya, inclús llocs que ja havien estat fortament afectats l’any passat. Aquest fet és excepcional i converteix aquesta larva de papallona en un problema sobretot per a les persones i animals de companyia. Tanmateix, ha volgut deixar clar que no és una amenaça greu perquè en general no ocasiona a les persones més molèsties que irritacions a la pell, les mucoses i els ulls.

Les zones més afectades, segons Vayreda, són aquelles on hi ha pi roig i pinassa, arbres propis de zones centrals de Catalunya i Pirineu i Prepirineu. Ha destacat, també, que és improbable que s’apliquin mesures de control o reducció de la plaga, per l’alt cost que suposaria i pel poc benefici que se’n podria treure.

Finalment, l’investigador del CREAF ha explicat en què consisteix la campanya de ciència ciutadana iniciada recentment per recollir dades sobre l’afectació dels boscos catalans per processionària. La iniciativa, duta a terme conjuntament amb la ‘Obra Social La Caixa’, busca rebre fotografies a través de les xarxes socials (@AlertaForestal) o per correu electrònic (alertaforestal@creaf.uab.cat) de paisatges afectats per aquest insecte. D’aquesta manera, i si les fotografies estan geolocalitzades o s’indica el lloc exacte on s’han fet, posteriorment es podrà elaborar un mapa d’afectació dels boscos.

Podeu escoltar la intervenció d’en Jordi a partir del minut 51:47 del primer àudio (segueix després amb el segon).

Comparteix l'article!

Articles relacionats

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Notícies
Adriana Clivillé

Com acompanyar el bosc mediterrani davant les pertorbacions del canvi climàtic

Les solucions i el debat sobre com enfortir la resiliència forestal a la conca mediterrània han aplegat fins a 40 persones al curs que el CREAF i CIHEAM Zaragoza han organitzat, amb la col·laboració d’EFI. Hi han participat responsables de presa de decisions d’Albània, Alemanya, Algèria, Espanya, Itàlia, Líban, Malta, Marroc, Portugal, Tunísia i Turquia.

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia