Search

En Josep Peñuelas escriu sobre la seva trajectòria científica a La Vanguardia

“Corrien els últims anys vuitanta del segle passat. Havia acabat la meva tesi doctoral sota la direcció del professor Margalef”, així comença aquest petit escrit de l’investigador del CSIC al CREAF sobre la seva dedicació a la ciència.

Un cop acabada la seva tesi, en Josep Peñuelas va començar a estudiar i endinsar-se més en el món de les interaccions entre les plantes i l’atmosfera a la Universitat d’Standford. Va ser allà quan el seu equip va començar a adonar-se que les temperatures augmentaven a mesura que la crema de combustibles del planeta ho feia. Això els va fer sospitar que s’apropava un problema i van començar a recollir dades i mesures per entendre-ho millor.

“Durant mil·lions d’anys el clima de la Terra s’havia escalfat i refredat moltes vegades, però ara ho feia molt més ràpid que en qualsevol altre període de la història humana” explica Peñuelas. Amb els primers números i aquestes teories encara incipients van formar el primer informe IPCC a l’any 1990, que enguany ha arribat a la seva sisena edició.

Podeu llegir l’article ‘El dia que decidí dedicarme a la investigación’ publicat a La Vanguardia, en què l’investigador Josep Peñuelas explica la seva experiència.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia