L’estat de la natura, en el punt de mira de la revista Descobrir

Portada del número especial de la revista Descobrir sobre la conservació de les papallones i del número gratuït que l’acompanya sobre l’estat de la natura a Catalunya.
Portada del número especial de la revista Descobrir sobre la conservació de les papallones i del número gratuït que l’acompanya sobre l’estat de la natura a Catalunya.

La revista Descobrir ha publicat un especial monogràfic sobre l’estat de conservació de les papallones a Catalunya, i l’ha acompanyat d’un número gratuït que repassa a fons l’informe Estat de la Natura a Catalunya 2020.

El número 276 de la revista Descobrir dedica un amplíssim reportatge a analitzar a fons les causes del declivi de les poblacions de papallones en diferents ecosistemes de Catalunya, i a explicar els programes de ciència ciutadana que s’estan fent per avaluar l’estat d’aquestes poblacions. Els continguts han estat supervisats i assessorats per Constantí Stefanescu i Andreu Ubach, investigadors del Museu de Ciències Naturals de Granollers i coordinadors del programa CBMS. Per part del CREAF han participat el mateix Stefanescu, que també és investigador associat del CREAF, i Yolanda Melero, coordinadora del programa uBMS, centrat en les papallones urbanes.

La revista ha aprofitat la publicació per endegar una campanya de sensibilització i promoció de la conservació d’aquest grup d’insectes, Salvem les papallones, demanant als usuaris l’adopció simbòlica d’una de les set espècies més amenaçades a Catalunya.

Descobrir ha publicat també un número especial gratuït, que acompanya el monogràfic sobre papallones, on s’analitza amb deteniment les principals dades i conclusions del recent informe Estat de la Natura a Catalunya 2020, presentat el passat desembre per l’equip impulsor de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat.

Podeu fullejar el monogràfic sobre les papallones des de l’ISSUU i, si voleu, també podeu participar en la campanya Salvem les papallones:

Articles relacionats

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

La blanqueta de la col (Pieris rapae), com aquest exemplar observat al parc de la Trinitat de Barcelona, és una de les papallones més abundants de la ciutat degut a la seva gran capacitat de mobilitat i a la seva dieta generalista. Autor: Jordi Sánchez.
Notícies
Pau Guzmán

Connectar parcs i jardins augmenta la diversitat de papallones a la ciutat

La població actual de papallones de Barcelona és homogènia i empobrida, però hi ha marge de millora fent una gestió del verd urbà que tingui en compte la connectivitat entre parcs. A la capital catalana, les espècies de papallones més escasses són les que tenen menys capacitat per viatjar i les més exigents pel que fa a la dieta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia