Joan Pino analitza les principals espècies invasores de Collserola a la Betevé

Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.
Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.

El programa Deuwatts del canal barceloní dedica un capítol al futur de Collserola i compta amb la participació del sotsdirector del CREAF i professor de la UAB, Joan Pino.

Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.
Joan Pino al Pantà de Vallvidrera (Collserola) durant la seva aparició al programa.

El parc natural de Collserola està sotmès a grans pressions per la seva ubicació, molt pròxima a la ciutat de Barcelona, i l’especulació immobiliària. Actualment s’està elaborant un nou Pla de protecció, però serà suficient? Aquesta qüestió enceta l’episodi El futur de Collserola del programa DeuWatts el passat 11 d’abril.

Al llarg de la seva intervenció, Joan Pino destaca la presència de la gambúsia (Gambusia affinis), el peix sol (Lepomis gibbosus) i el cranc de riu americà (Procambarus clarkii) al medi aquàtic del parc, espècies invasores que tenen un impacte important sobre la població d’amfibis. També parla de l’ailant (Ailanthus altissima), un arbre introduït intencionadament per ornamentació, que ara requereix d’un costós pla de control i eradicació; així com de les tortugues exòtiques que poblen la major part de les masses d’aigua de Collserola.

Per què s’adapten tan bé? Perquè tota l’àrea metropolitana de Barcelona compta amb un bon clima, una gran densitat de població ─les persones transporten els animals i plantes a noves localitzacions─ i una important transformació del territori, que afavoreix que les espècies invasores apareguin en les zones alterades on no hi ha tanta competència d’espècies natives.

El CREAF participa en la base de dades de les espècies exòtiques de Catalunya, l’EXOCAT. Un projecte que anualment presenta quines noves introduccions de plantes i animals hi ha a Catalunya i si podrien ser una amenaça. L’informe del 2016 destacava que el 10% de les espècies exòtiques catalogades al territori català són invasores.

Podeu veure l’episodi al següent enllaç o al vídeo que hi ha a continuació:

Articles relacionats

Notícies
Anna Ramon

Joan Pino, director del CREAF, nou membre del CADS

El Govern ha nomenat avui, a proposta de la Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, quatre nous membres del Consell Assessor per al Desenvolupament

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’eruga del boix torna a l’acció

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal activa la seva campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Vegetació dunar a la platja de Castelldefels en ple esclat primaveral. Autor: Robert Ramos (AMB)
Notícies
Pau Guzmán

Les platges metropolitanes actuen com una reserva inesperada de papallones

El darrer informe de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, que coordinen l’AMB, el CREAF i l’IERMB mitjançant el Laboratori Metropolità d’Ecologia i Territori de Barcelona (LET), obté una primera fotografia de la situació de les papallones a les platges metropolitanes i posa de manifest que la vegetació dunar d’aquests espais costaners pot actuar de reservori de determinades espècies de papallones.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia