Josep Mª Espelta: “El bosc cremat podrà regenerar-se gràcies al reservori de pinyons, segons les nostres dades”

Tècnics del CREAF.
Tècnics del CREAF.

L’incendi d’Òdena va afectar una gran part de bosc que ja havia estat cremat l’any 1986. Tot i així, un equip del CREAF dirigit per Josep Maria Espelta té constància que aquesta pineda serà prou autosuficient per regenerar-se. Així ho van explicar el passat 2 d’agost al TN Comarques de TV3.

Tècnics del CREAF.
Tècnics del CREAF.

Els tècnics ja estaven estudiant la regeneració d’aquesta pineda de pi blanc, cremada l’any 1986, després d’una aclarida per minimitzar la densitat de pins. Ara, després de l’incendi d’Òdena, els científics podran aproximar la capacitat de regeneració d’aquest bosc cremat gràcies a les dades que van recopilar del nombre de pinyes i pinyons.

L’equip de Josep Mª Espelta també estudien l’evolució de les restes tallades que els tècnics dipositen al terra, ja que d’aquesta manera, segons Amadeu Vidal, enginyer de l’Oficina de prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona, s’evita el contacte del sotabosc amb les capçades. Aquestes restes també mantenen la humitat del bosc en la part inferior, i això afavoreix el seu creixement.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
CREAF

Cremar el sotabosc de forma controlada redueix el risc del bosc a la sequera i als incendis

Investigadors i investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb el CREAF, han liderat un estudi per entendre millor l’efecte de diferents tractaments forestals en la resistència de boscos de pinassa a sequeres i incendis, i han comprovat que el sotabosc hi juga un paper rellevant. 

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Zona en restauració. Foto: Unsplash CCBY
Notícies
CREAF

Els resultats essencials de la COP26

Traducció al cataà de l’editorial publicada a Global Change Biology sobre la COP26 i els resultats que la ciència n’espera. Josep Peñuelas, professor de recerca

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia