Josep Peñuelas i la dispersió massiva de microbis per tot el món a ‘La mecánica del caracol’

Bacteris de l'espècie Staphylococcus aureus habituals en la pell de persones. Autors: Janice Haney Carr, Matthew J. Arduino, DRPH i USCDCP (CC0)
Bacteris de l'espècie Staphylococcus aureus habituals en la pell de persones. Autors: Janice Haney Carr, Matthew J. Arduino, DRPH i USCDCP (CC0)

L’investigador del CSIC al CREAF parla en aquest programa de ràdio basc de divulgació científica sobre com els humans estem movent en massa els bacteris de tot el món i dels riscos que això suposa. També explica que l’augment de temperatura amenaça la producció agrícola mundial.

L’investigador del CSIC al CREAF Josep Peñuelas va explicar al programa de ràdio sobre divulgació científica La mecánica del caracol de Radio Euskadi, com la dispersió de microbis que duem a terme els humans amb el desplaçament de persones i mercaderies està alterant el funcionament global dels ecosistemes. En la seva intervenció de 20 minuts, arran d’un article publicat recentment a Science, Peñuelas adverteix de la necessitat d’estudiar els canvis que l’activitat humana està provocant en el món microbià. Alerta, a més, de la proliferació de gens de resistència entre els bacteris, el que pot provocar un greu problema de salut pública.

Eva Caballero, conductora del programa, també li pregunta a Peñuelas sobre un altre estudi del qual ell també és autor. Aquest detalla com l’augment de la temperatura global del planeta afectarà a la producció de cultius essencials per a l’alimentació humana, com ara el d’arròs, blat, blat de moro i soja.

Podeu escoltar l’entrevista completa al podcast del programa a partir del minut 21.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia