“La conca mediterrània s’escalfa un 20% més ràpid que la resta del planeta” adverteix l’Alejandra Morán a la COP25

La investigadora del CTFC i el CREAF va presentar a la Cimera del Clima de Madrid diversos resultats dels efectes del canvi climàtic al Mediterrani. El Telenotícies de TV3 ho recollia.

Al 2040 s’espera que arribem a un punt de no retorn en l’escalfament global.  Una dada que preocupa les expertes i experts en ecologia, com l’Alejandra Morán, que forma part de l’organització MedECC (de l’anglès Mediterranean Experts on Climate and environmental Changek). En el marc d’aquesta mateixa comunitat, la investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i del CREAF va impartir una conferència  a la COP25 del desembre i va alertar dels impactes que es preveu que tindrà el canvi climàtic a la nostra regió, com per exemple que un terç de la població estarà afectada. De fet, en només 20 anys la disponibilitat d’aigua disminuirà un 15% i 250 milions de persones es consideraran en una situació de “pobresa d’aigua”.

“Actualment ja tenim migracions per escassetat de recursos, i no només econòmics, sinó també per falta d’aigua. En pocs anys això encara empitjorarà a la zona del Mediterrani, doncs migraran d’una zona sense gairebé aigua a una amb poca aigua” explicava la Dra. Morán al telenotícies de TV3. Això també tindrà conseqüències sobre l’agricultura a Catalunya, doncs molts terrenys deixaran de ser cultivables.

Podeu recuperar el reportatge televisiu en aquest enllaç a partir del minut 8:25. També són consultables els principals resultats de l’informe del MedECC en format infografia aquí o a continuació.

Infografia que presenta el MedECC amb el seu primer informe de resultats.
Infografia que presenta el MedECC amb el seu primer informe de resultats.

Articles relacionats

Alba Anadon cavant la zona on s’enterraran algunes de les bosses de te al Pirineu. Imatge: Alba Anadon
Agenda
Veronica Couto Antelo

Un te per estudiar el canvi climàtic 

Diuen que la ciència molts cops supera la ficció i la iniciativa Teabag Index n’és un exemple. L’estrella d’aquest projecte és un objecte tan quotidià com una bosseta de te o roibos i està ajudant a investigadores de tot el món a entendre millor el canvi climàtic. De quina manera?

Ocell banyant-se a una font (Font: Timothy Kindrachuk per a Unsplash)
Coneixement
Florencia Florido

Què és un refugi climàtic?

Un refugi climàtic és una zona natural o urbana que ofereix unes condicions ambientals benignes per protegir-se d’un context desfavorable. Les condicions de cada refugi climàtic determinen si beneficien més a una espècie o a una altra –inclosa la humana– depenent de les necessitats de cadascuna. 

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Tèrmit subterrani asiàtic (Coptotermes gestroi). Autor: Thomas Chouvenc
Notícies
CREAF

Els tèrmits acceleraran el canvi climàtic perquè s’expandiran arreu del món i incrementaran el seu consum de fusta

Una recerca internacional ha pogut comprovar que, per cada augment de temperatura de 10°C, els tèrmits incrementen 6,8 vegades la descomposició de fusta. Amb el canvi climàtic, l’àrea de distribució d’aquests insectes augmentarà, amplificant aquest efecte d’alliberament de CO2 que actualment no recullen els models climàtics.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia