“La conca mediterrània s’escalfa un 20% més ràpid que la resta del planeta” adverteix l’Alejandra Morán a la COP25

La investigadora del CTFC i el CREAF va presentar a la Cimera del Clima de Madrid diversos resultats dels efectes del canvi climàtic al Mediterrani. El Telenotícies de TV3 ho recollia.

AlejandraCOP25

Al 2040 s’espera que arribem a un punt de no retorn en l’escalfament global.  Una dada que preocupa les expertes i experts en ecologia, com l’Alejandra Morán, que forma part de l’organització MedECC (de l’anglès Mediterranean Experts on Climate and environmental Changek). En el marc d’aquesta mateixa comunitat, la investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i del CREAF va impartir una conferència  a la COP25 del desembre i va alertar dels impactes que es preveu que tindrà el canvi climàtic a la nostra regió, com per exemple que un terç de la població estarà afectada. De fet, en només 20 anys la disponibilitat d’aigua disminuirà un 15% i 250 milions de persones es consideraran en una situació de “pobresa d’aigua”.

“Actualment ja tenim migracions per escassetat de recursos, i no només econòmics, sinó també per falta d’aigua. En pocs anys això encara empitjorarà a la zona del Mediterrani, doncs migraran d’una zona sense gairebé aigua a una amb poca aigua” explicava la Dra. Morán al telenotícies de TV3. Això també tindrà conseqüències sobre l’agricultura a Catalunya, doncs molts terrenys deixaran de ser cultivables.

Podeu recuperar el reportatge televisiu en aquest enllaç a partir del minut 8:25. També són consultables els principals resultats de l’informe del MedECC en format infografia aquí o a continuació.

Infografia que presenta el MedECC amb el seu primer informe de resultats.
Infografia que presenta el MedECC amb el seu primer informe de resultats.

Articles relacionats

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

La ministra de MITECO, Teresa Ribera, amb el Director del CREAF, Joan Pino, i diversos investigadors i investigadores del centre.
Notícies
Angela Justamante

La ministra Teresa Ribera visita el CREAF

La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic (MITECO), Teresa Ribera, visita el CREAF amb l’objectiu de conèixer el centre i la seva activitat científica.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia