La papallona i l’efecte papallona des del dron d’en Brotons

L’efecte papallona parla sobre la impredictibilitat dels sistemes caòtics, com la meteorologia. I precisament la relació del clima amb un lepidòpter com la processionària han portat l’investigador del CREAF i el CTFC Lluís Brotons a enlairar el seu dron sobre els boscos del Solsonès afectats per aquesta plaga. Ho hem pogut veure al darrer QuèQuiCcom.

La processionària és un insecte més conegut per la seva fase larvària que pel seu estadi de papallona. No deixa de ser curiós que aquest lepidòpter estigui relacionat amb el famós ‘efecte papallona’. Al QuèQuiCom del passat 4 de maig van tractar la complexitat dels sistemes caòtics, els quals són molt sensibles a petitíssimes variacions inicials de les seves variables. Un dels fenòmens més difícils de predir és el temps meteorològic, que a casa nostra depèn en gran part d’un fenomen atmosfèric anomenat Oscil·lació de l’Atlàntic Nord (NAO, per les seves sigles en anglès).

La influència que ha tingut la meteorologia, molt benigna aquest hivern, ha estat clau per permetre la plaga de processionària als boscos de pins d’algunes zones de Catalunya, i que en Lluís Brotons ha enregistrat amb el seu dron. L’efecte papallona uneix així dos fenòmens aparentment molt distants tant per distància com per la seva pròpia naturalesa.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Grupo de participantes del encuentro del IPBES 'Marco de los Futuros de la Naturaleza', Sudáfrica. Autoría: IPBES
Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa en una trobada de l’IPBES per debatre els escenaris futurs de la natura

El investigador del CREAF, Lluís Brotons ha participado en un encuentro organizado por la Plataforma Intergubernamental de Biodiversidad y Servicios Ecosistémicos (IPBES) en Sudáfrica. La jornada se centró en debatir cómo proyectar, evaluar y proteger el futuro de la naturaleza en relación a tres ejes: la naturaleza como cultura, como servicio para la sociedad y como un valor en sí misma.

Coneixement
Angela Justamante

Què és l’IPBES?

Perdem biodiversitat, és innegable, però, a quin ritme? Per què? Com ens afecta? I, què podem fer-ne? La Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) respon aquestes preguntes des de la seva creació en l’any 2012. T’ho expliquem!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia