La processionària desfila abans d’hora

Processionària
Processionària

La falta de pluja i les altes temperatures ha afavorit la proliferació de la plaga de processionària als boscos uns mesos abans del que és habitual. Aquest matí un equip de TVE, els Agents Rurals i el Dr. José Luis Ordóñez, ecòleg i tècnic en comunicació del CREAF, s’han desplaçat als boscos del Berguedà per explicar de primera mà el comportament d’aquesta eruga i com està afectant els pins (vegeu la peça de l’informatiu al min 14:56).

Gràcies als drons, els investigadors han pogut veure la magnitud de la plaga des de l’aire i han comprovat que la processionària està totalment escampada, especialment en zones de la Catalunya central. Aquests animals s’alimenten de les fulles dels pins, per això ara l’aspecte d’aquests boscos és d’arbres quasi del tot pelats. Sense fulles els arbres no poden fer la fotosíntesi, però segons expliquen els experts, encara podran mantenir-se vius gràcies a les seves reserves d’energia. “Per ara aquests pins no podran créixer i fer-se més grans, sinó que aquesta energia que tenien guardada només els permetrà mantenir-se vius, això sí, sent més vulnerables davant les sequeres o altres condicions extremes”.

Les imatges enregistrades amb drons han estat cedides per l’investigador Lluís Brotons CREAF-CTFC.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia