Search

La processionària desfila abans d’hora

Processionària
Processionària

La falta de pluja i les altes temperatures ha afavorit la proliferació de la plaga de processionària als boscos uns mesos abans del que és habitual. Aquest matí un equip de TVE, els Agents Rurals i el Dr. José Luis Ordóñez, ecòleg i tècnic en comunicació del CREAF, s’han desplaçat als boscos del Berguedà per explicar de primera mà el comportament d’aquesta eruga i com està afectant els pins (vegeu la peça de l’informatiu al min 14:56).

Gràcies als drons, els investigadors han pogut veure la magnitud de la plaga des de l’aire i han comprovat que la processionària està totalment escampada, especialment en zones de la Catalunya central. Aquests animals s’alimenten de les fulles dels pins, per això ara l’aspecte d’aquests boscos és d’arbres quasi del tot pelats. Sense fulles els arbres no poden fer la fotosíntesi, però segons expliquen els experts, encara podran mantenir-se vius gràcies a les seves reserves d’energia. “Per ara aquests pins no podran créixer i fer-se més grans, sinó que aquesta energia que tenien guardada només els permetrà mantenir-se vius, això sí, sent més vulnerables davant les sequeres o altres condicions extremes”.

Les imatges enregistrades amb drons han estat cedides per l’investigador Lluís Brotons CREAF-CTFC.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Angham Daiyoub, enginyera forestal i investigadora doctoral. Imatge: Angham Daiyoub.
Notícies
Adriana Clivillé

La guerra de Síria ha aniquilat el 19% dels boscos del país, equivalent a tota l’àrea metropolitana de Barcelona

El crític resultat de la guerra que viu Síria des del 2011 és la destrucció sostinguda de massa forestal, sobretot a la serralada nord-est i al voltant de Damasc –la capital ubicada al sud del país–, amb conseqüències ambientals i humanitàries a llarg termini. La investigadora predoctoral del CREAF Angham Daiyoub és primera autora de l’article científic que ho analitza.

Mireia Banqué, coordinadora d'AlertaForestal observant un bosc afectat per la sequera durant l'estiu de 2023. Imatge: AlertaForestal
Notícies
Laura Fraile

AlertaForestal resumeix el 2023 en dades 

El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal resumeix el 2023 amb dades. En un any marcat per la sequera, ja són més de 2000 usuaris que participen en el projecte.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia