L’agència SINC parla de la reducció del cabal de les conques catalanes a finals de segle

Portada de la notícia de l'Agència SINC
Portada de la notícia de l'Agència SINC

L’agència de notícies científiques SINC publica avui un article sobre un estudi realitzat pel CREAF sobre la disminució del cabal dels rius catalans a finals de segle XXI, conseqüencia del canvi climàtic. Les prediccions no són gaire optimistes, i es preveu una reducció mitjana del 34% per a les tres conques estudiades: la del Fluvià, la Tordera i el Siurana.

Portada de la notícia de l'Agència SINC
Portada de la notícia de l’Agència SINC

La investigació, que és el Treball Final de Màster de la Diana Pascual, tècnica del CREAF, ha estat publicat a la revista Hydrological Sciences Journal i ha comptat amb la participació de l’Eduard Pla, en Javier Retana i en Jaume Terradas (tècnic, director i investigador del CREAF, respectivament).

De les tres conques estudiades, les del Fluvià i la Tordera seran les que es veuran més afectades pel canvi climàtic, ja que són les més humides. L’estudi “permetrà entendre, localitzar i quantificar els efectes del canvi climàtic en els recursos hídrics, informació clau per al disseny de mesures d’adaptació”, explica la Diana.

El año 2015 batió todos los records de calor: la temperatura media global superó en un 1 ºC las registradas en la era preindustrial, según la Organización Meteorológica Mundial. Pero la tendencia seguirá durante las próximas décadas, de hecho 15 de los 16 años más cálidos ya se han registro en el siglo XXI. Según los expertos, si sigue la tendencia para 2100 se alcanzará un aumento de temperaturas de entre 2,7 y 3,5 ºC.

[Continuar llegint l’article al lloc web de l’agència SINC]

 

ARTICLE

Pascual, D., Pla, E., Lopez-Bustins, J.A., Retana, J., Terradas, J. Impacts of climate change on water resources in the Mediterranean Basin: a case study in Catalonia, Spain. (2015) Hydrological Sciences Journal 60(12): 2132-2147 DOI: 10.1080/02626667.2014.947290

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Foto: Sabine, Pixabay.
Notícies
Angela Justamante

10 alertes que la ciència del clima llança a l’inici de la COP28

Durant la COP28 s’ha fet públic un informe amb 10 missatges urgents per a contribuir al full de ruta que marcarà aquesta cimera. L’investigador del CREAF Marcos Fernández, qui ha rebut amb la beca de l’European Research Council (ERC), és l’únic representant d’Espanya.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia