Search

L’agència SINC parla de la reducció del cabal de les conques catalanes a finals de segle

Portada de la notícia de l'Agència SINC
Portada de la notícia de l'Agència SINC

L’agència de notícies científiques SINC publica avui un article sobre un estudi realitzat pel CREAF sobre la disminució del cabal dels rius catalans a finals de segle XXI, conseqüencia del canvi climàtic. Les prediccions no són gaire optimistes, i es preveu una reducció mitjana del 34% per a les tres conques estudiades: la del Fluvià, la Tordera i el Siurana.

Portada de la notícia de l'Agència SINC
Portada de la notícia de l’Agència SINC

La investigació, que és el Treball Final de Màster de la Diana Pascual, tècnica del CREAF, ha estat publicat a la revista Hydrological Sciences Journal i ha comptat amb la participació de l’Eduard Pla, en Javier Retana i en Jaume Terradas (tècnic, director i investigador del CREAF, respectivament).

De les tres conques estudiades, les del Fluvià i la Tordera seran les que es veuran més afectades pel canvi climàtic, ja que són les més humides. L’estudi “permetrà entendre, localitzar i quantificar els efectes del canvi climàtic en els recursos hídrics, informació clau per al disseny de mesures d’adaptació”, explica la Diana.

El año 2015 batió todos los records de calor: la temperatura media global superó en un 1 ºC las registradas en la era preindustrial, según la Organización Meteorológica Mundial. Pero la tendencia seguirá durante las próximas décadas, de hecho 15 de los 16 años más cálidos ya se han registro en el siglo XXI. Según los expertos, si sigue la tendencia para 2100 se alcanzará un aumento de temperaturas de entre 2,7 y 3,5 ºC.

[Continuar llegint l’article al lloc web de l’agència SINC]

 

ARTICLE

Pascual, D., Pla, E., Lopez-Bustins, J.A., Retana, J., Terradas, J. Impacts of climate change on water resources in the Mediterranean Basin: a case study in Catalonia, Spain. (2015) Hydrological Sciences Journal 60(12): 2132-2147 DOI: 10.1080/02626667.2014.947290

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia