Més fusta!

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda
Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

El programa de medi ambient de TVE2 “El escarabajo verde”, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible. El CREAF hi col·labora com a entitat experta en temes de ecologia forestal.

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda
Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

Tota la vida la fusta ha servit per escalfar les cases. La tecnologia moderna va aportar nous combustibles que van arraconar a la llenya , però aquesta torna amb força amb el nou nom de biomassa. Les calderes d’estelles o pellets tenen una eficiència elevada i comencen a popularitzar-se. Però la biomassa també contamina .

 

El programa de medi ambient de TVE2 ” L’escarabat verd “, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible . És més barata , eficient i menys contaminant que el gasoil , usat majoritàriament. La biomassa és també una solució per netejar els boscos cada vegada més abandonats i amb alt risc d’incendis. Es ven en forma d’estelles o pellets, uns diminuts cilindres de fusta premsada amb alt poder calorífic . La seva crema en calderes produeix aigua calenta que circula pels radiadors que emeten calor.

Més fusta! , Explica com l'extracció de biomassa facilita la neteja de la muntanya i la seva transformació en estelles o pellets facilita el seu ús com a combustible.

Els especialistes en contaminació ambiental alerten que la massificació de la biomassa té el risc de pol·luir zones urbanes, alguna cosa ja estudiat a Centreeuropa . Per impedir reclamen una directiva europea que controli les emissions que provoca .

Com a mostra, el ” Escarabajo verde ” visita un càmping a la Vall del Lozoya , una casa rural a Solsona, una comunitat de veïns a Móstoles i el municipi pirinenc de Bellver de Cerdanya que utilitzen biomassa per a calefacció i aigua calenta.

 

Articles relacionats

Notícies
CREAF

Cremar el sotabosc de forma controlada redueix el risc del bosc a la sequera i als incendis

Investigadors i investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb el CREAF, han liderat un estudi per entendre millor l’efecte de diferents tractaments forestals en la resistència de boscos de pinassa a sequeres i incendis, i han comprovat que el sotabosc hi juga un paper rellevant. 

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia