Més fusta!

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda
Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

El programa de medi ambient de TVE2 “El escarabajo verde”, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible. El CREAF hi col·labora com a entitat experta en temes de ecologia forestal.

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda
Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

Tota la vida la fusta ha servit per escalfar les cases. La tecnologia moderna va aportar nous combustibles que van arraconar a la llenya , però aquesta torna amb força amb el nou nom de biomassa. Les calderes d’estelles o pellets tenen una eficiència elevada i comencen a popularitzar-se. Però la biomassa també contamina .

 

El programa de medi ambient de TVE2 ” L’escarabat verd “, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible . És més barata , eficient i menys contaminant que el gasoil , usat majoritàriament. La biomassa és també una solució per netejar els boscos cada vegada més abandonats i amb alt risc d’incendis. Es ven en forma d’estelles o pellets, uns diminuts cilindres de fusta premsada amb alt poder calorífic . La seva crema en calderes produeix aigua calenta que circula pels radiadors que emeten calor.

Més fusta! , Explica com l'extracció de biomassa facilita la neteja de la muntanya i la seva transformació en estelles o pellets facilita el seu ús com a combustible.

Els especialistes en contaminació ambiental alerten que la massificació de la biomassa té el risc de pol·luir zones urbanes, alguna cosa ja estudiat a Centreeuropa . Per impedir reclamen una directiva europea que controli les emissions que provoca .

Com a mostra, el ” Escarabajo verde ” visita un càmping a la Vall del Lozoya , una casa rural a Solsona, una comunitat de veïns a Móstoles i el municipi pirinenc de Bellver de Cerdanya que utilitzen biomassa per a calefacció i aigua calenta.

 

Articles relacionats

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotograma del vídeo
Notícies
J.Luis Ordóñez

No hi ha ciència sense diversitat

Si la biodiversitat és tan fonamental per al bon funcionament de tots els ecosistemes i, a més, la ciència no para de repetir-ho, com és possible que el perfil de les persones que es dediquen a la recerca científica sigui tan poc divers?

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia