Search

Més fusta!

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda
Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

El programa de medi ambient de TVE2 “El escarabajo verde”, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible. El CREAF hi col·labora com a entitat experta en temes de ecologia forestal.

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda
Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

Tota la vida la fusta ha servit per escalfar les cases. La tecnologia moderna va aportar nous combustibles que van arraconar a la llenya , però aquesta torna amb força amb el nou nom de biomassa. Les calderes d’estelles o pellets tenen una eficiència elevada i comencen a popularitzar-se. Però la biomassa també contamina .

 

El programa de medi ambient de TVE2 ” L’escarabat verd “, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible . És més barata , eficient i menys contaminant que el gasoil , usat majoritàriament. La biomassa és també una solució per netejar els boscos cada vegada més abandonats i amb alt risc d’incendis. Es ven en forma d’estelles o pellets, uns diminuts cilindres de fusta premsada amb alt poder calorífic . La seva crema en calderes produeix aigua calenta que circula pels radiadors que emeten calor.

Més fusta! , Explica com l'extracció de biomassa facilita la neteja de la muntanya i la seva transformació en estelles o pellets facilita el seu ús com a combustible.

Els especialistes en contaminació ambiental alerten que la massificació de la biomassa té el risc de pol·luir zones urbanes, alguna cosa ja estudiat a Centreeuropa . Per impedir reclamen una directiva europea que controli les emissions que provoca .

Com a mostra, el ” Escarabajo verde ” visita un càmping a la Vall del Lozoya , una casa rural a Solsona, una comunitat de veïns a Móstoles i el municipi pirinenc de Bellver de Cerdanya que utilitzen biomassa per a calefacció i aigua calenta.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mireia Banqué, coordinadora d'AlertaForestal observant un bosc afectat per la sequera durant l'estiu de 2023. Imatge: AlertaForestal
Notícies
Laura Fraile

AlertaForestal resumeix el 2023 en dades 

El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal resumeix el 2023 amb dades. En un any marcat per la sequera, ja són més de 2000 usuaris que participen en el projecte.

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Cabres i ovelles pasturant al bosc. Imatge: Josep Maria Saurí
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ramaderia, bosc i foc en una jornada a Collbató 

El passat 15 de febrer es va coordinar una trobada per co-dissenyar com ha de ser el model de pastura al bosc perquè sigui compatible alhora per la pagesia i la conservació de la natura. Es van reunir més de 25 persones de tots els sectors implicats: pastura, investigació, gestió de la propietat i associacions forestals.

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta! El concepte, en realitat, va molt més enllà.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia