Search

Més fusta!

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda
Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

El programa de medi ambient de TVE2 “El escarabajo verde”, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible. El CREAF hi col·labora com a entitat experta en temes de ecologia forestal.

Momento de la entrevista a Jordi Vayreda
Momento de la entrevista a Jordi Vayreda

Tota la vida la fusta ha servit per escalfar les cases. La tecnologia moderna va aportar nous combustibles que van arraconar a la llenya , però aquesta torna amb força amb el nou nom de biomassa. Les calderes d’estelles o pellets tenen una eficiència elevada i comencen a popularitzar-se. Però la biomassa també contamina .

 

El programa de medi ambient de TVE2 ” L’escarabat verd “, emet el documental Més fusta! dedicat als avantatges de la llenya com a combustible . És més barata , eficient i menys contaminant que el gasoil , usat majoritàriament. La biomassa és també una solució per netejar els boscos cada vegada més abandonats i amb alt risc d’incendis. Es ven en forma d’estelles o pellets, uns diminuts cilindres de fusta premsada amb alt poder calorífic . La seva crema en calderes produeix aigua calenta que circula pels radiadors que emeten calor.

Més fusta! , Explica com l'extracció de biomassa facilita la neteja de la muntanya i la seva transformació en estelles o pellets facilita el seu ús com a combustible.

Els especialistes en contaminació ambiental alerten que la massificació de la biomassa té el risc de pol·luir zones urbanes, alguna cosa ja estudiat a Centreeuropa . Per impedir reclamen una directiva europea que controli les emissions que provoca .

Com a mostra, el ” Escarabajo verde ” visita un càmping a la Vall del Lozoya , una casa rural a Solsona, una comunitat de veïns a Móstoles i el municipi pirinenc de Bellver de Cerdanya que utilitzen biomassa per a calefacció i aigua calenta.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

L'investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop els incendis dels boscos del Canadà el 2023 des de Montreal.
Notícies
Alba Gimbert

Gerard Codina i l’experiència del foc per protegir els boscos

Els incendis forestals que va patir Canadà l’estiu de 2023 van engolir boscos, habitatges i infraestructures i van cremar més terreny que la suma dels 7 anys anteriors. Un estat d’emergència que l’investigador pre doctoral del CREAF Gerard Codina va viure molt de prop des de Montreal.

Neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.
Notícies
Andrea Arnal

La ciència pren els micròfons per a comunicar la crisi climàtica

Per a donar resposta a les incògnites sobre l’actualitat climàtica neix Esfera Climàtica, un gran gabinet de comunicació i projecte pioner a Espanya que connecta a mitjans de comunicació i investigadores rellevants per a augmentar la cobertura mediàtica relacionada amb el clima a Espanya.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia